Helpt een glas warme melk ons aan een goede slaap? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’

Helpt een glas warme melk ons aan een goede slaap? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’

Moeder had gelijk: warme melk doet ons beter slapen

Helpt een glas warme melk ons aan een goede slaap? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Moeder had dus gelijk: warme melk doet ons beter slapen. Vroeger als kind dronken we vaak met tegenzin dat glas warme melk. Beklaagd zullen we het ons niet hebben, want de nachtrust zal in de meeste gevallen een stuk beter zijn geweest. Voor zover we ons dat natuurlijk nog kunnen herinneren? Maar wat is er aan de hand?

Evenals spinazie bevat melk, evenals andere zuivelproducten trouwens, kalk of calcium. Van deze stof is wetenschappelijk bewezen dat ze aanmaak van melatonine bevordert, het hormoon dat belangrijk is bij ons slaapproces. Verschillende studies wijzen uit dat een gebrek aan kalk slapeloosheid kan bevorderen of toch alleszins mee verantwoordelijk zijn voor een lagere kwaliteit van onze slaap.

Uiteindelijk weten we pas wat slaapproblemen zijn wanneer we er daadwerkelijk mee worden geconfronteerd. Naar verluidt zou bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten slaapproblemen, percentage dat zonder al te veel nadenken ook naar Europa geëxtrapoleerd kan worden. Onder andere stress is één van de oorzaken waarom steeds meer mensen geen goede nachtrust meer krijgen.

Rond de slaapproblematiek is al heel wat wetenschappelijk werk gebeurd, maar helemaal tot de kern van de zaak doorgedrongen zijn we nog niet. De slaap houdt nog heel wat geheimen voor ons verborgen, waaronder ook de link tussen onze dagelijkse voeding en de slaap. In deze mini-serie besteedden we aandacht aan voedingsingrediënten die soms een verrassend positief effect op onze slaap kunnen hebben.