Ademhalingsoefeningen kunnen kwaliteit en kwaliteit van de slaap helpen verbeteren

Ademhalingsoefeningen kunnen kwaliteit en kwaliteit van de slaap helpen verbeteren

Slapeloosheid en slaaponderbrekingen kunnen sterk teruggedrongen worden door de 4-7-8 oefening

Sat Bir Khalsa, gerenommeerd slaapspecialist aan het Brigham and Women's Hospital van de Harvard Medical School, heeft in een uitgebreide studie met een team onderzoekers van Harvard University enkele opzienbare ontdekkingen gedaan. Hij kwam tot de conclusie dat angst en opwinding, beiden vaak verantwoordelijk voor een slechte nachtrust, op een doeltreffende manier teruggedrongen kunnen worden.

Ademhalingsoefeningen kunnen zowel kwaliteit als kwaliteit van de slaap helpen verbeteren, zo bleek. Slapeloosheid en slaaponderbrekingen kunnen sterk teruggedrongen worden door de 4-7-8 oefening. Dat is een makkelijke oefening die de ademhalingstechniek verbetert. Leg de tong aan de bovenkant van de mond, vlak achter de boventanden en adem diep in en uit. Sluit vervolgens de mond en inhaleer vier tellen via de neus, hou de adem zeven tellen in en adem tenslotte uit terwijl al tellend tot acht. Herhaal deze oefening drie keer en de slaap kan makkelijker komen. Ook in geval van andere slaapproblemen kan deze techniek nuttig zijn.

Maar wat moeten we dan eigenlijk wel onder slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie