Eten van eieren of kaas kan hongergevoel tijdens de slaap voorkomen

Eten van eieren of kaas kan hongergevoel tijdens de slaap voorkomen

Proteïnen remmen honger beter af dan koolhydraten of vetten

Er zijn veel redenen waarom mensen ’s nachts niet goed kunnen slapen. Eén van die redenen kan een hongergevoel zijn dat sommige mensen blijft achtervolgen. Ook al hebben ze ’s avonds voldoende gegeten, tijdens de nacht kunnen ze opnieuw honger krijgen en daardoor uit hun slaap worden gehouden. Goede raad is dan duur: moeten we opstaan om te eten, of moeten we gewoon blijven liggen?

Peter Hauri, dokter en professor emeritus aan de befaamde Amerikaanse Mayo Clinic, is ook auteur van de bestseller No More Sleepless Nights. Hij heeft veel onderzoek gewijd aan slaapproblemen in verband met voeding en is van mening dat iets eten de slaapproblemen kan verlichten. Psychologisch is er de kwestie dat de man of vrouw in bed aan eten zal blijven denken en zodoende de slaap niet zal kunnen vatten.

Hauri is van mening dat vooral mensen die op dieet zijn gevaar lopen. Vaak zullen deze met een onvoldaan gevoel naar bed gaan, met als gevolg dat de honger in bed blijft knagen. De dokter heeft proefondervindelijk vastgesteld dat mensen die op dieet zijn ’s nachts vaker wakker worden. In dit geval is goede raad duur: eten of niet eten?

Het eten van hardgekookte eieren – bij voorkeur maar één ei - of een portie kaas kan het hongergevoel tijdens de slaap helpen voorkomen. Het gevaar loert volgens Hauri echter om de hoek dat hongerlijders overdrijven en zich als een razende op de inhoud van de koelkast zullen storten. Op die manier lopen de inspanningen geleverd tijdens het dieet natuurlijk gevaar.

Proteïnen remmen volgens hem de honger beter af dan koolhydraten of vetten, vandaar zijn voorkeur voor eieren of kaas. Het heeft volgens hem weinig zin om de hele nacht in bed aan eten liggen denken, opstaan en iets kleins nuttigen kan zodoende toch de juiste oplossing zijn.

Syndicatie