Verrassing of geen verrassing: kersen kunnen een betere slaap helpen garanderen

Verrassing of geen verrassing: kersen kunnen een betere slaap helpen garanderen

Kersensap of een handenvol kersen eten, doet ons slapen als een roos

Is het een verrassing of is het geen verrassing? Kersen kunnen een betere slaap helpen garanderen. Inderdaad, het drinken van kersensap of een handenvol kersen doen ons slapen als een roos. Op voorwaarde natuurlijk dat de slaapproblemen relatief beperkt zijn. Uit een kleine studie blijkt dat bij voorkeur zowel ’s morgens als ’s avonds gedurende twee weken kersen in één of andere vorm geconsumeerd kunnen worden.

Na verloop van die twee weken zou er dan van een positief effect sprake moeten zijn, in de vorm van een verbetering van het slaapgedrag. Volgens de wetenschappers heeft dit te maken met de aanwezigheid van melatonine in kersen, een hormoon dat ons slaperig maakt. Volgens sommige wetenschappers kan het zelfs geen kwaad om vlak voor het slapen gaan een portie kersen te eten.

Uiteindelijk weten we pas wat slaapproblemen zijn wanneer we er daadwerkelijk mee worden geconfronteerd. Naar verluidt zou bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten slaapproblemen, percentage dat zonder al te veel nadenken ook naar Europa geëxtrapoleerd kan worden. Onder andere stress is één van de oorzaken waarom steeds meer mensen geen goede nachtrust meer krijgen.

Rond de slaapproblematiek is al heel wat wetenschappelijk werk gebeurd, maar helemaal tot de kern van de zaak doorgedrongen zijn we nog niet. De slaap houdt nog heel wat geheimen voor ons verborgen, waaronder ook de link tussen onze dagelijkse voeding en de slaap. In deze mini-serie besteedden we aandacht aan voedingsingrediënten die soms een verrassend positief effect op onze slaap kunnen hebben.

Syndicatie