Vermijd in ieder geval om angstige gedachten voor het slapen gaan te ontwikkelen

Vermijd in ieder geval om angstige gedachten voor het slapen gaan te ontwikkelen

Stimuluscontrole kan een gedeeltelijke oplossing voor slaapproblemen helpen aanreiken

Slaapproblemen heeft iedereen wel af en toe, niet andere nacht zal de slaap even makkelijk worden. Die problemen kunnen echter chronisch worden, met als gevolg dat de gezondheid er onder zal leiden. Iemand met onvoldoende nachtrust zal overdag als een zombie rondlopen, iets waar de prestaties op het werk onvermijdelijk onder zullen leiden. Er moet dus dringend iets gebeuren om die slaapproblemen aan te pakken.

Want ook het relationeel aspect mag niet uit het oog worden verloren. Wie niet uitgeslapen is, zal prikkelbaar rondlopen en veel makkelijker in conflict met zijn of haar omgeving raken. Uw partner zal er rechtstreeks onder leiden, maar ook vrienden, kennissen, sportvrienden enzovoort zullen u met heel andere ogen bekijken. Het leven zal er met andere woorden een stuk onaangenamer door worden.

Colleen E. Carney, dokter en assistent professor psychiatrie aan het Insomnia and Sleep Research Program aan het befaamd Duke University Medical Center, is van mening dat iemand die met chronische slaapproblemen worstelt, de zaken grondig moet aanpakken. Het heeft geen zin om de bal alsmaar voor zich uit te schuiven, in de hoop dat het probleem uiteindelijk zichzelf zal oplossen.

Vermijd in ieder geval om angst voor het slapen gaan te ontwikkelen, zo luidt het advies van dokter Carney. De problemen kunnen inderdaad zo groot worden dat er uiteindelijk met angst wordt uitgekeken naar het moment dat het tijd is om naar bed te gaan. Uiteindelijk is hier sprake van een zichzelf vervullende voorspelling, wie angst heeft om in te slapen loopt veel kans dat hij of zij uiteindelijk de slaap niet kan vatten.

Stimuluscontrole kan een gedeeltelijke oplossing voor slaapproblemen helpen aanreiken. Dokter Carney refereert daarmee naar het verzetten van de gedachten door even het bed te verlaten, waarbij echter de lichten gedoofd blijven. Ze adviseert om even in een ander deel van het huis te vertoeven. Bovendien is het aangewezen om een oplossing voor eventuele problemen vroeger in de avond te formulleren. Het kan helpen om een soort dagboek bij te houden waarin de problemen worden geformuleerd, eventueel met een mogelijke oplossing.

Syndicatie