Het geluid van een snurker kan 90 decibels bereiken

Het geluid van een snurker kan 90 decibels bereiken

Een snurkende partner kan uw nachtrust grondig verstoren

Het zal je maar overkomen: je hebt een man die snurkt en die je nachtrust grondig verstoort. Het omgekeerde is uiteraard ook mogelijk, het geluid dat sommige vrouwen tijdens hun slaap voorbrengen kan worden vergeleken met een zaagmachine van behoorlijke omvang. Over het algemeen is het bij een echtpaar toch de mannelijke partner die de zwaarste snurkgeluiden voortbrengt.

Het zoeken naar een oplossing voor dit probleem is niet zo eenvoudig. Het lijkt voor de hand om oordopjes te gebruiken, maar het geluid kan zo hard zijn dat die gewoonweg niet helpen. Een slaappil is op langere termijn evenmin een oplossing, bovendien blijkt het geluid zo storend dat zelfs medicatie de nachtrust niet kan herstellen. In dat geval zal naar een andere oplossing moeten worden gezocht.

Die kan er uit bestaan om de partner te vragen om op zijn (of eventueel haar) zij te slapen. De medische wetenschap heeft namelijk ontdekt dat snurkgeluiden vaker worden voortgebracht door mensen die op hun rug dan door op zijn of haar zij slaapt. Anderzijds is het niet makkelijk om iemand te dwingen van slaaphouding te veranderen.

Ingrijpen is niettemin noodzakelijk. Het geluid van een snurker kan 90 decibels bereiken, een niveau dat de meeste mensen als ongeloofwaardig in de oren zal klinken. Meir Kryger, director of research and education aan het Gaylord Sleep Center van het Gaylord Hospital in Wallingford en auteur van het boek A Woman's Guide to Sleep Disorders, kwam tot de conclusie dat snurken één van de belangrijkste oorzaak van slaapstoornissen bij vrouwen is.

Een snurkende partner kan de nachtrust inderdaad grondig verstoren. Volgens Kryger is dat bijzonder nadelig omdat dit meestal tijdens de REM-slaap gebeurt, de fase van de slaap waarin we het meest uitrusten. Ingrijpen is dus noodzakelijk, waarbij in het ergste geval beide partners in aparte slaapkamers moeten gaan slapen.

Syndicatie