Maak het hoofd leeg alvorens te gaan slapen

Maak het hoofd leeg alvorens te gaan slapen

Zich goed voorbereiden op de nachtrust is al de helft van het verhaal

Veel slaapproblemen zijn terug te brengen tot een overbelasting van de hersenen. We hebben een drukke dag achter de rug en vlak voor het slapen gaan, worden nog snel enkele dringende taken volbracht. Die blijken langer dan verwacht uit te lopen, zodat we met het hoofd vol ideeën in het bed kruipen. Deze aanpak is volledig fout, ze garandeert een moeilijk inslapen en waarschijnlijk ook een slechte nachtrust. 

De gekende slaapspecialist Rubin Naiman, bekend van het Andrew Weil's Program in Integrative Medicine aan de University of Arizona, geeft aan hoe het wel moet. Maak het hoofd leeg alvorens te gaan slapen, zo luidt zijn advies. Dat kan door tijdelijk iets anders te doen. Zich goed voorbereiden op de nachtrust is al de helft van het verhaal, aldus Naiman. Vaak wordt veel te snel gesproken over slaapproblemen, terwijl daar eigenlijk geen sprake van  is.

Maar wat moeten we dan eigenlijk wel onder slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie