Slaapproblemen kunnen verschillende vormen aannemen, aanpak verschilt

Slaapproblemen kunnen verschillende vormen aannemen, aanpak verschilt

Sommige mensen raken maar niet in slaap, anderen worden te vroeg wakker

‘Ik heb vannacht slecht geslapen', het is een opmerking die we vaak horen. Niet elke vlag dekt in in dit geval dezelfde lading. Slaapproblemen kunnen verschillende vormen aannemen, waarbij de aanpak telkens verschilt. Sommige mensen raken maar niet in slaap, anderen worden te vroeg wakker. Daarnaast zijn er nog heel wat andere vormen van slapeloosheid.

Heel wat mannen en vrouwen hebben moeite om in slaap te raken, ze kunnen bijvoorbeeld uren liggen piekeren over soms heel onnozele dingen. In het ergste geval beleven ze slapeloze nachten, waarbij (letterlijk) geen oog wordt dichtgedaan. Ook veel voorkomend is het 's morgens (te) vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen. De gevolgen zijn in beide gevallen hetzelfde: een aanhoudend gevoel van vermoeidheid wanneer deze problemen verschillende dagen blijven aanslepen.

Een tweede categorie van problemen heeft betrekking op het 's nachts vaak wakker worden en het vervolgens niet meer kunnen inslapen. Een variant hierop zijn de mannen en vrouwen die weliswaar de ganse nacht hebben geslapen (of: denken te hebben geslapen), maar toch een vermoeidheidsgevoel. In beide gevallen kan er sprake zijn van slaapapneu en is een verblijf in een slaapruimte in het ziekenhuis aangewezen. Daar zal worden bepaald in welke mate u aan slaapapneu lijdt. Bij de andere vormen van slaapproblemen doet u er goed om het probleem met uw dokter te bespreken. Samen zult u aan een oplossing moeten werken.

Syndicatie