Onregelmatige geluiden kunnen iemand van de slaap beroven

Onregelmatige geluiden kunnen iemand van de slaap beroven

Sommige mensen slapen door alles heen, anderen worden wakker het minste gerucht

Er zijn veel factoren die ons uit de slaap kunnen houden, afhankelijk van mens tot mens. Sommigen onder ons ondervinden hinder van slaapproblemen, anderen hebben er totaal geen moeite mee. Gemoedsrust blijft een belangrijke factor te zijn wat slaap betreft. Mensen die geen last hebben van stress, zullen in de meeste gevallen bijvoorbeeld beter slapen dan wie gestresseerd in bed duikt.

Lawrence Epstein, medical director van de Sleep Health Centers in Boston en medeauteur van The Harvard Medical School Guide to a Good Night’s Sleep, adviseert om in de best mogelijke omstandigheden in bed te kruipen. Dat betekent dat alle factoren weggenomen moeten worden die mogelijk slaapproblemen kunnen veroorzaken. Uiteraard is de wens hier de vader van de gedachte, want het is simpelweg niet mogelijk om alle hinderende factoren weg te nemen.

Eén van die factoren die iemand kunnen wakker houden, is geluid. Verwachte of onverwachte geluiden kunnen iemand uit zijn of haar slaap houden. Probeer maar eens te slapen wanneer iemand in de buurt met een drilboor actief is! Maar omtrent slaapverstorende geluiden doen nogal wat misverstanden de ronde. Geluid hoeft ons niet noodzakelijk wakende te houden, zo blijkt uit medisch onderzoek.

Thomas Roth, directeur van het Sleep Disorders and Research Center at Henry Ford Hospital in Detroit, heeft daaromtrent nogal wat onderzoek gedaan en kwam tot opvallende conclusies. Onregelmatige geluiden kunnen iemand van de slaap beroven, eerder dan een continu voortdurend geluid. Het is dus een verandering in de geluidsomgeving die iemand wakker kunnen maken.

Maar dan nog zijn er verschillende facetten aan het verhaal. Sommige mensen slapen door alles heen, anderen worden wakker het minste gerucht. Wie een speld hoort vallen, zal sowieso bij het minste gerucht wakker worden. Anderzijds zullen mensen die doodmoe zijn, met geen stok wakker te krijgen zijn. De link tussen geluid en slaap moet dus alleszins genuanceerd worden.

Syndicatie