Korte slaapperiodes overdag kunnen gebrek aan voldoende slaap 's nachts niet compenseren

Korte slaapperiodes overdag kunnen gebrek aan voldoende slaap 's nachts niet compenseren

Effecten van slaapgebrek kunnen erg gevaarlijk zijn

Korte slaapperiodes overdag kunnen een gebrek aan voldoende slaap 's nachts niet compenseren, zo blijkt uit een recente studie. Mensen die de nachtrust onvoldoende respecteren, zouden overdag minder goed presteren op hun werk. Bovendien kunnen de effecten van slaapgebrek erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om elke nacht voldoende te slapen.

Rusten tijdens de dag blijkt onvoldoende om de 's nachts verloren slaapuren te compenseren, zo blijkt uit de studie. Tijdens het onderzoek werden negen deelnemers getest. Het verslag van die testen verschenen in het tijdschrift Science Translational Medicine. De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd om tijdens drie weken gemiddeld 5,60 uur per dag te slapen.

In plaats van de gemiste slaap werd ongeveer gedurende een periode van een 10-tal uren een dutje gedaan, maar dat bleek onvoldoende. De arbeidsprestaties van de deelnemers leden duidelijk onder een gebrek aan slaap, waardoor ze kwetsbaar werden voor fouten en ongevallen.

De effecten van slaapgebrek kunnen zodoende erg gevaarlijk zijn. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers onder leiding van Daniel A. Cohen aan het Brigham and Women's Hospital in Boston. Het effect van te lang wakker blijven, bleek vergelijkbaar met dat van het drinken van alcohol. Wie 24 uur onafgebroken wakker bleef, reageerde op dezelfde manier als iemand die 0,10% alcohol in zijn bloed had. Dat is meer dan het toegelaten gehalte om een wagen te mogen besturen.

De exacte functies van de slaap zijn nog steeds niet bekend, maar wel is al duidelijk dat een gebrek aan slaap op het menselijk lichaam een effect heeft dat vergelijkbaar is met van ziekte, stress, toename van gewicht, leer- en geheugenproblemen en verkeersongevallen. De uiteindelijke conclusie van het onderzoek kan zijn dat werknemers die te lang wakker blijven niet alleen zwakkere prestaties zullen leveren, maar ook een risico op de werkvloer vormen.

Volgens de onderzoekers kan een gebrek aan slaap op twee manieren de werking van de hersenen beïnvloeden: zowel het reguleringsproces op korte termijn als dat op korte termijn wordt ontregeld. De studie kan vooral interessant zijn voor het ontwerpen van werkschema's voor mensen die in shifts werken. Ook voor de behandeling van slaapproblemen kunnen de resultaten van het onderzoek een belangrijke doorbraak betekenen.

Syndicatie