Popeye wist het al: spinazie geeft niet alleen kracht maar garandeert ook een goede nachtrust

Popeye wist het al: spinazie geeft niet alleen kracht maar garandeert ook een goede nachtrust

Spinazie is rijk aan kalk

 Popeye wist het al: spinazie geeft niet alleen kracht maar garandeert ook een goede nachtrust. Voor wie niet weet wie Popeye is: deze cartoonfiguur was erg populair in de jaren 50 of 60. Popeye raakte in zijn tekenfilmpjes telkens opnieuw in moeilijkheden, waarbij hij steevast naar een blik spinazie greep en vervolgens wonderlijke krachten kon aanspreken. Alle problemen werden opgelost en dus stond niets meer een happy end in de weg.

Maar spinazie heeft inderdaad ook nog de eigenschap dat het de nachtrust kan bevorderen. Spinazie is niet alleen rijk aan kalium en magnesium, maar ook aan kalk. Laat die kalk of calcium nu precies één van die mineralen zijn die een rol spelen in het slaapproces. Het bevordert namelijk de aanname van melatonine, het hormoon dat onze lichaamsprocessen wat betreft slaap en rust helpt sturen. Ook de meest andere groenten die donkergroen gekleurd zijn, kunnen hetzelfde effect bewerkstelligen.

Uiteindelijk weten we pas wat slaapproblemen zijn wanneer we er daadwerkelijk mee worden geconfronteerd. Naar verluidt zou bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten slaapproblemen, percentage dat zonder al te veel nadenken ook naar Europa geëxtrapoleerd kan worden. Onder andere stress is één van de oorzaken waarom steeds meer mensen geen goede nachtrust meer krijgen.

Rond de slaapproblematiek is al heel wat wetenschappelijk werk gebeurd, maar helemaal tot de kern van de zaak doorgedrongen zijn we nog niet. De slaap houdt nog heel wat geheimen voor ons verborgen, waaronder ook de link tussen onze dagelijkse voeding en de slaap. In deze mini-serie besteedden we aandacht aan voedingsingrediënten die soms een verrassend positief effect op onze slaap kunnen hebben.

Syndicatie