Wees op uw hoede voor een te lang middagdutje wanneer u uw nachtrust veilig wil stellen

Wees op uw hoede voor een te lang middagdutje wanneer u uw nachtrust veilig wil stellen

Een kort middagdutje kan de zenuwcircuits in de hersenen laten afkoelen

Robert Stickgold, professor aan de Harvard universiteit en in de Verenigde Staten een bekende slaapexpert, verwijst naar een opzienbare studie gepubliceerd door de NASA waarin werd aangetoond dat piloten en astronauten die een middagdutje deden 34% beter presteerden dan collega’s die niet zo middagdutje hadden gedaan. De vraag is uiteraard waarom het magisch effect van een slaapje overdag zo goed is.

Een kort middagdutje kan de zenuwcircuits in de hersenen laten afkoelen, aldus Stickgold. Dat komt op de eerste plaats de neuronen in de hersenen ten goede. Wees op uw hoede voor een te lang middagdutje wanneer u uw nachtrust veilig wil stellen. Te lang slapen overdag kan de behoefte aan een goede nachtrust wegnemen en zodoende aan de basis liggen van slaapproblemen allerhande.

Maar wat moeten we dan eigenlijk wel onder die slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie