Doe een middagdutje liefst vijf uur voordat u effectief gaat slapen

Doe een middagdutje liefst vijf uur voordat u effectief gaat slapen

De duur van een ideaal middagdutje is 20 tot 30 minuten

David Neubauer, associate director van het Johns Hopkins Sleep Disorders Center, is een groot voorstander van het doen van een kort middagdutje. Voorwaarde is wel dat dit inderdaad overdag gebeurt, dat wil zeggen bij daglicht. Zelf is Neubauer voorstander van het doen van zo’n dutje tussen 14 en 16 uur. Wie later gaat dutten, zal zich mogelijk gedesoriënteerd voelen, met alle gevolgen van dien.

Doe een middagdutje liefst vijf uur voordat u effectief gaat slapen en hou bovendien in de gaten dat u niet te lang blijft slapen. De duur van een ideaal middagdutje is 20 tot 30 minuten. Zelfs op kantoor kan het inlassen van een korte rustpauze, bijvoorbeeld met gesloten ogen de efficiëntie verhogen. Probeer uw baas te overtuigen van de voordelen verbonden aan een dutje. Slaapproblemen kunnen er in ieder geval door voorkomen worden.

Maar wat moeten we dan eigenlijk wel onder die slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie