Slapen: laat opblijven verhoogt kansen op depressie en zelfmoord bij tieners

Slapen: laat opblijven verhoogt kansen op depressie en zelfmoord bij tieners

Vroeg gaan slapen verhoogt kansen dat hoeveelheid slaap voldoende gaat zijn

Laat opblijven verhoogt kansen op depressie en zelfmoord bij tieners, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd. Te laat in bed kruipen zou namelijk leiden tot een gebrek aan slaap. Vroeg gaan slapen verhoogt anderzijds de kansen dat de hoeveelheid slaap voldoende gaat zijn. In laatstgenoemd geval zullen depressies en zelfmoordgedachten uitblijven.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Columbia University. Die kwamen tot de conclusie dat tieners die van hun ouders tot na middernacht mogen opblijven 24% meer kans op een depressie ontwikkelen en 20% meer kans op zelfmoordgedachten. De ideale tijd om te gaan slapen zou 10 uur zijn, of zelfs iets vroeger.

In het verleden is wel vaker gewezen op het belang van vroeg gaan slapen, maar ditmaal is het de eerste keer dat via wetenschappelijk onderzoek wordt verwezen naar een verband tussen slaap en psychische gezondheid. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het blad Sleep. In het artikel werd vooral benadrukt dat het voor de eerste keer is dat gebrek aan slaap depressie en zelfmoordgedachten kan stimuleren.

Uit vorig onderzoek was weliswaar een verband gebleken, maar de relatie tussen slaap en psychische gezondheid was toen minder duidelijk omdat slapeloosheid ook een depressie-symptoom kan zijn. James Gangwisch, hoofd van het onderzoeksteam van Columbia University, wijst op dat de balans nu in de richting van gevolg in plaats van oorzaak overhelt. Te weinig slaap zou dus psychische gezondheid veroorzaken en niet het omgekeerde. De conclusie kan volgens Gangwisch dan ook luiden dat het belang van tijdig gaan slapen niet onderschat mag worden.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention plegen elk jaar enkele duizenden Amerikanen tussen 14 en 24 jaar zelfmoord. Deze aantallen zullen in Europa wel vergelijkbaar zijn. 7% van de Amerikaanse tieners zou aan een depressie lijden, 13% overweeg in de afgelopen 12 maanden om zelfmoord te plegen. De psychische gezondheid liet vooral bij meisjes en bij oudere kinderen te wensen over.

De oorzaak zou zijn dat een gebrek aan slaap negatieve stimuli in de hersenen zou uitlokken, waardoor jongens en meisjes minder vlot met stress zouden leren omgaan. Ook het beoordelingsvermogen, de concentratie en het controleren van impulsen zouden minder vlot gebeuren.

Syndicatie