Eet meer bananen en slaap beter

Eet meer bananen en slaap beter

Het klinkt ongeloofwaardig in de oren, maar bananen helpen ons slapen

Eet meer bananen en slaap beter, zo vertellen sommige wetenschappers ons. Het klinkt ongeloofwaardig in de oren, maar bananen helpen ons beter slapen. De medische wetenschap is nog maar recent de correlatie tussen slaapproblemen en bananen gaan onderzoeken, maar de eerste resultaten van dat onderzoek zijn op zijn zachtst gezegd veelbelovend te noemen. Er zijn dus nieuwe onderzoeken opgestart die meer licht op dit verhaal moeten werken.

Wat is er waar en wat is er niet waar? Bananen zijn uiteraard geen slaapmiddel, maar ze bevatten wel kalium en magnesium. Dat zijn twee stoffen waarvan bekend is dat ze de ontspanning van de spieren in de hand werken. Ze worden namelijk geconfronteerd met het rusteloze benensyndroom en met nachtelijke spierkrampen, twee kwalen die onze nachtrust grondig kunnen verstoren. Het kan in ieder geval geen kwaad om minstens één banaan te eten, kwestie van vast te stellen of de nachtrust verbetert.

Uiteindelijk weten we pas wat slaapproblemen zijn wanneer we er daadwerkelijk mee worden geconfronteerd. Naar verluidt zou bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten slaapproblemen, percentage dat zonder al te veel nadenken ook naar Europa geëxtrapoleerd kan worden. Onder andere stress is één van de oorzaken waarom steeds meer mensen geen goede nachtrust meer krijgen.

 Rond de slaapproblematiek is al heel wat wetenschappelijk werk gebeurd, maar helemaal tot de kern van de zaak doorgedrongen zijn we nog niet. De slaap houdt nog heel wat geheimen voor ons verborgen, waaronder ook de link tussen onze dagelijkse voeding en de slaap. In deze mini-serie besteedden we aandacht aan voedingsingrediënten die soms een verrassend positief effect op onze slaap kunnen hebben.

Syndicatie