Regelmatig ontwaken tijdens de slaap wijst niet op slaapproblemen en kan deel uitmaken van een normaal slaappatroon

Regelmatig ontwaken tijdens de slaap wijst niet op slaapproblemen en kan deel uitmaken van een normaal slaappatroon

De diepere fases van de REM-slaap (rapid eye movement) duiken om de 90 minuten op

David Neubauer, associate director van het Johns Hopkins Sleep Disorders Center en schrijver van het boek Understanding Sleeplessness: Perspectives on Insomnia, is van mening dat we ons te veel zorgen maken over zogezegde slaapproblemen die er in feite geen zijn. Regelmatig ontwaken tijdens de slaap wijst niet op slaapproblemen en kan deel uitmaken van een normaal slaappatroon.

Concreet wil dit zeggen dat er niets mis is wanneer u elke 60 tot 90 minuten wakker wordt. De diepere fases van de REM-slaap (rapid eye movement) duiken namelijk om de 90 minuten op en het is niet meer dan normaal dat ze langer worden naarmate de nacht verstrijkt. Volgens Neubauer worden onze hersenen actiever tijdens deze fases, wat tot ontwaken kan leiden. Het is echter veel te voorbarig om in dat verband van slaapproblemen te spreken.

Iedereen zal het gevoel wel kennen: na het middageten beleven we een kleine inzinking die zich vertaalt in een gevoel van slapeloosheid en een afname van de dynamiek. Wie het zich kan veroorloven, zal van dat dipje proberen gebruik te maken om een middagdutje te doen. De meeste mensen zijn zo gewend aan die kleine inzinking dat ze er zich weinig of geen zorgen over maken.

Dat ligt echter anders wanneer het over onze nachtrust gaat. Ook ergens in het midden van de nacht beleven we een kleine inzinking die zich kan vertalen in een plots ontwaken. Een slaapdipje in het midden van de nacht hoeft niet noodzakelijk op slaapproblemen te wijzen. Voor de industriële revolutie hadden de mensen een heel ander slaappatroon dan nu. Tijdens hun dipje stonden ze op, werkten enkele uren om vervolgens opnieuw te gaan slapen. Niemand zag daar graten in en van slaapproblemen was zeker geen sprake.

Syndicatie