Uitgeput gaan slapen is niet hetzelfde als moe gaan slapen

Uitgeput gaan slapen is niet hetzelfde als moe gaan slapen

Maak een duidelijk onderscheid tussen vermoeidheid en slaperigheid

Iedereen heeft al wel eens meegemaakt: je komt thuis van een dag hard werken, je kruipt in bed en je kunt vervolgens geen oog meer dichtdoen. Nochtans voel je aan alle botten in je lijf dat je doodvermoeid bent. De slaap wil echter maar niet komen, na een uur in bed heb je de kans gehad om elk plekje van het plafond uitgebreid te bestuderen. Wat is er aan de hand?

Thomas Roth, directeur van het Sleep Disorders Center aan het Henry Ford Hospital in Detroit, merkt op dat niemand zich over dit scenario hoeft te verbazen. Uitgeput gaan slapen is namelijk niet hetzelfde als moe gaan slapen. Iemand kan zelfs zo moe zijn dat hij of zij er niet in slaagt om de slaap meteen te vatten. Als voorbeeld wordt vaak naar de marathonloper verwezen.

Die zal uiteraard doodvermoeid zijn door de geleverde inspanningen, maar zijn lichaam is zo opgepept dat hij de geleverde inspanningen maar niet verteerd krijgt.

Maak daarom een duidelijk onderscheid tussen vermoeidheid en slaperigheid. Het advies van Roth is daarom duidelijk: hoe uitgeput zich iemand ook voelt, het is steeds aangewezen om ontspannen in bed te kruipen. Gebeurt dat niet, dan zal de slaap toch niet komen.

Syndicatie