Slapeloosheid: acupunctuur kan kwaliteit van de slaap helpen verbeteren

Slapeloosheid: acupunctuur kan kwaliteit van de slaap helpen verbeteren

Relaxatietechnieken kunnen eveneens een positief effect hebben

Veel meer mensen dan gedacht hebben te lijden van slapeloosheid. Verschillende remedies worden toegepast om iets te doen aan die slapeloosheid. Voor de medische wetenschap geldt medicatie eigenlijk als een soort laatste toevlucht, beter kan beroep gedaan worden op andere oplossingen. Zo wordt onder andere acupunctuur ingezet tegen slapeloosheid.

Die inzet is niet nieuw, want in de traditionele Chinese medische geneeskunde was het gebruik van acupunctuur in het geval van slapeloosheid de gewoonste zaak van de wereld. De procedure van acupunctuur is welbekend: door het aanbrengen op een welbepaalde manier van zeer dunne naalden in de huid - soms in combinatie met elektrische stimuli of met hitte veroorzaakt door het verbranden van kruiden - wordt geprobeerd om de lichaamsfuncties te beïnvloeden.

Helpt acupunctuur daadwerkelijk slapeloosheid bestrijden? Recente studies hebben aangetoond dat er wel degelijk sprake is van een verbetering van de kwaliteit van de slaap, zonder dat alle symptomen van slapeloosheid zonder meer verdwijnen. In ieder geval is bijkomend wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk om het verband tussen acupunctuur en slapeloosheid te bevestigen.

Ook relaxatatie en medidatie worden ingezet om slapeloosheid te bestrijden en ook deze bestrijdingsmethode lijkt succesvol te zijn. Inderdaad heeft slapeloosheid vaak te maken met gespannen spieren en met onrustige gedachten. Het is daarom niet verbazingwekkend dat relaxatietechnieken het probleem van slapeloosheid kan helpen oplossen. De spieren worden namelijk tot rust gebracht door medidatie/relaxatie en ook de gedachten worden een andere richting uitgestuurd. Daardoor kan de slapeloosheid verdwijnen.

Zijn deze technieken in alle gevallen van slapeloosheid behulpzaam? Iedereen kan de technieken inderdaad aanleren, maar hierbij dient er rekening mee te worden gehouden dat het verschillende weken kan duren alvorens ze effectief de slapeloosheid gaan helpen bestrijden. Het is dus niet zo dat onmiddellijk succes - in de vorm van het verdwijnen van de slapeloosheid - mag worden verwacht. Enig geduld is dus zeker op zijn plaats. In ieder geval raakt de medische wereld in toenemende mate overtuigd van de inzet van relaxatietechnieken om slapeloosheid te bestrijden. Verschillende studies tonen aan dat ze een verhoogd niveau van melatonine in het bloed veroorzaken, een stof die een belangrijk aandeel heeft in het regelen van de slaap.

Syndicatie