Mag ik een pilletje nemen wanneer ik niet kan slapen?

Mag ik een pilletje nemen wanneer ik niet kan slapen?

Geneesmiddelen zijn alleen aangewezen bij slaaproblemen wanneer alle andere mogelijkheden uitgeput zijn

De slaap brengt verlichting, behalve voor wie met slaapproblemen worstelt. Wie nacht na nacht in zijn bed ligt te woelen, zal na verloop van tijd een aversie voor slapen ontwikkelen. Het uur om naar bed te gaan, wordt met angst en beven tegemoet gezien. Weer een aantal uren tevergeefs in bed op de slaap liggen wachten!

Wat kan iemand doen om de slaap te bevorderen? Op de eerste plaats zijn er de klassieke methoden die iedereen wel op eigen houtje kan doen: opletten met het eten, geen alcohol of koffie voor het gaan slapen, meer lichaamsbeweging, verandering van slaaphouding enzovoort.

Wie echt niet kan slapen, kan aan een slaaptraining denken. Dat gebeurt met behulp van een psycholoog, die aan de hand van een aantal gesprekken zal proberen te achterhalen wat er precies aan de hand is. Vaak wordt een nauwkeurige analyse gemaakt van het slaapgedrag, bijvoorbeeld aan de hand van een dagboek.

Mag ik een pilletje nemen wanneer ik niet kan slapen?, is een vraag die aan de psycholoog (of aan de dokter) vaak wordt gesteld. Het antwoord op deze vraag is zeker niet eenzijdig. In geval van bejaarden heeft het weinig zin om ze te ontraden een beroep te doen op medicatie. In het geval van jongere mensen geldt dat eerst alle andere middelen moeten uitgeput zijn alvorens iemand een beroep doet op medicatie.

Geneesmiddelen zijn alleen aangewezen bij slaaproblemen wanneer alle andere mogelijkheden uitgeput zijn. In eerste instantie kan worden gedacht aan plantaardige middelen, een geneesmiddel waarvan de bijverschijnselen in feite beperkt zijn. Wie vanwege een of ander probleem toch tijdelijk een slaapmiddel moet nemen, zal moeten maken dat hij zo snel mogelijk van de medicijnen af is. In de mate van het mogelijke moet iedereen zo lang mogelijk op eigen houtje de slaap zien te vatten.

Syndicatie