Niet alleen kinderen hebben boze dromen, ook volwassenen hebben vaak nachtmerries

Niet alleen kinderen hebben boze dromen, ook volwassenen hebben vaak nachtmerries

Nachtmerries komen niettemin vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen

Iedereen zal uit zijn of haar kindertijd herinneringen meedragen aan boze dromen die de slaap kwamen verstoren. Mogelijk zijn deze nachtmerries de oorzaak van sages en legenden over heksen en spoken. Meestal wordt aangenomen dat deze kwade dromen verdwijnen wanneer iemand ouder wordt. Niets is echter minder waar, zo leert ons de realiteit.

Niet alleen kinderen hebben boze dromen, ook volwassenen hebben vaak nachtmerries. De cijfers daaromtrent spreken boekdelen, één op de twee heeft wel eens last van nachtmerries. Meer zelfs: 2 tot 8% van de volwassen bevolking zou regelmatig door nachtmerries worden geplaagd. Het is dus zeker niet zo dat nachtmerries verdwijnen met het ouder worden.

Nachtmerries komen niettemin vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, zonder dat daar een onmiddelijke redenen voor beschikbaar is. Sommige wetenschappers vermoeden dat er een band is met de fantasiewereld van kinderen, die rijker is dan die van volwassenen. Overtuigende bewijzen daaromtrent liggen echter (nog altijd) niet op tafel.

Syndicatie