Elke vorm van licht in de slaapkamer kan de slaap verstoren

Elke vorm van licht in de slaapkamer kan de slaap verstoren

Vermijd in de mate van het mogelijke alle lichtbronnen in de slaapkamer

In het Journal of Applied Physiology verschenen de resultaten van een Japanse studie in verband met het slaapgedrag. De conclusie van de studie is klaar en duidelijk: vermijd zoveel mogelijk het licht dat een slaapkamer kan binnenstromen. Zo wordt het advies gegeven om computers en aanverwante zaken in een aparte kamer dan wel in een afgesloten gedeelte van de slaapkamer te bewaren.

De Japanse studie wijst ook uit dat om een goede nachtrust de deur van de slaapkamer bij voorkeur wordt gesloten, kwestie van elke bron van licht buiten te houden. Dat advies geldt op de eerste plaats voor slechte slapers, want zij zullen in optimale omstandigheden al moeilijk de slaap vatten. Een lichtbron in de buurt van het bed kan dan de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Amy Wolfson, een Amerikaanse dokter gespecialiseerd in slaapproblemen en auteur van het boek The Woman's Book of Sleep: A Complete Resource Guide, heeft dan ook een advies dat niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen geldt: vermijd alle licht dat sterk genoeg kan zijn om de retina binnen te dringen wanneer de ogen gesloten zijn. Dat licht zal, gewild of niet, de slaap komen verstoren.

Elke vorm van licht in de slaapkamer kan de slaap komen verstoren, zo luidt de boodschap die Wolfson brengt. Licht zendt signalen naar de hersenen die de interne klok verstoren en die diegene die in bed ligt het gevoel geeft dat hij of zij wakker is. Dat gevoel zal verstaan om ook daadwerkelijk wakker te blijven.

Vermijd daarom in de mate van het mogelijke alle lichtbronnen in de slaapkamer. Dat geldt voor straatlicht, dat met zware gordijnen kan worden tegengehouden, maar ook voor wekkerradio’s, DVD-spelers en alle mogelijk elektronica die een bron van licht kunnen vormen.

Syndicatie