Zorg dat uw interne klok is afgesteld op slapen alvorens u in bed stapt

Zorg dat uw interne klok is afgesteld op slapen alvorens u in bed stapt

De creatie van een Pavloviaanse antwoord kan slaapproblemen helpen voorkomen

Het verhaal van de honden van Pavlov is genoegzaam bekend. Het geluid van een bel herinnerde deze honden er aan dat er voedsel op komst gaat. Op dezelfde manier kan een menselijk wezen zich voorbereiden op het slapen gaan. Om het bij een hond te houden: bezitters van zo’n huisdier kunnen elke avond voor het slapen gaan een wandelingetje met de hond maken en zo zich zelf er aan herinneren dat het slaaptijd is.

De creatie van een Pavloviaanse antwoord kan slaapproblemen helpen voorkomen, zo leert ons de medische wetenschap. Zorg dat uw interne klok is afgesteld op slapen alvorens u in bed stapt. Dat klinkt ingewikkelder dan het is maar het kan wel slaapproblemen zoals parasomnia (onderbreking van de slaap gevolgd door niet meer kunnen inslapen) helpen voorkomen. Dergelijke slaapproblemen hoeven er geen te zijn.

Maar wat moeten we dan eigenlijk wel onder slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie