Onze hersenen moeten slaapkamer identificeren met slapen en rust

Onze hersenen moeten slaapkamer identificeren met slapen en rust

Laptop, computers, smartphones enzovoort horen eigenlijk niet thuis in de slaapkamer

De slaapkamer heeft strikt genomen twee functies: slapen en vrijen, en dan nog liefst in die volgorde. Zoals de naam het al zegt, is een slaapkamer op de eerste plaats bedoeld om de nachtrust te garanderen. Een flinke portie sex kan echter nooit kwaad, het zal het inslapen in ieder geval bevorderen. Maar sommige mensen gebruiken de slaapkamer voor alles en nog wat, waarbij het bed eigenlijk een soort leefruimte wordt.

We willen hen niet te eten geven die vanuit het bed naar de televisie kijken, liefst onder het genot van een glaasje en een paar versnaperingen. Hier dient meteen de opmerking te worden gemaakt dat een slaapkamer geen salon of een eetkamer is. Iedere kamer in het huis heeft een eigen functie, waar bij voorkeur niet van wordt afgeweken. Televisie kijken doen we in de zitkamer of in het salon, eten in de keuken.

Daarnaast zijn er de fanatiekelingen die de slaapkamer als werkkamer beschouwen. Op en rond het bed liggen hopen papieren die verband houden met de dagtaak, in het bed worden vaak nog de laatste e-mails bekeken of beantwoord. Computer, laptop, smartphone enzovoor blijven dus binnen handbereik. Het spreekt vanzelf dat dit geen gezonde situatie kan worden genoemd.

Laptop, computers, smartphones enzovoort horen eigenlijk niet thuis in de slaapkamer. Lawrence Epstein, medical director van de Sleep Health Centers in Boston en medeauteur van The Harvard Medical School Guide to a Good Night’s Sleep, adviseert om alle dingen die stress kunnen veroorzaken uit de slaapkamer te bannen.

 Onze hersenen moeten de slaapkamer identificeren met slapen en met rust, met niets anders. Daarom is het volgens Epstein belangrijk dat alle voorwerpen die niet met deze twee dingen geassocieerd kunnen worden uit de slaapkamer verwijderd worden. Uw nachtrust zal er alleen maar door verbeteren.

Syndicatie