Verstoren van biologische klok kan slaapproblemen veroorzaken

Verstoren van biologische klok kan slaapproblemen veroorzaken

Probeer nooit langer dan één uur extra te slapen

Sommige mensen leiden tijdens de week een regelmatig leven, om vervolgens tijdens het weekend volledig uit de bol te gaan. De nachten zijn eigenlijk te kort, het uitgangsleven is zo meeslepend dat ze maar niet in bed raken. Veel jongeren feesten het hele weekend door, al dan niet met behulp van drugs. Het hoeft weinig betoog dat ze na afloop van het weekend geen pap meer kunnen zitten.

Uiteraard is iedereen jong geweest, de jeugd houdt van het uitgangsleven. Het heeft weinig zin om aan meisjes en jongens van pakweg 18 jaar te vragen om elke vrijdag- of zaterdagavond om 22 uur in bed te liggen. Het tegenwoordige uitgangsleven is heel anders dan dat van pakweg 30 jaar geleden. In veel danstempels begint de ambiance slechts rond 3 uur ’s nachts. Daarvoor valt er niets te beleven.

Veel jongeren drinken zich goedkoop thuis of op de parking van een dancing moed in alvorens zich met volle overgave in het uitgangsleven te storten. Ze partyen door tot ’s morgens vroeg, waarna een of andere after-party wordt opgezocht. Het is vaak maandagmorgen alvorens het bed wordt opgezocht.

Verre van deze levensstijl te willen veroorzaken, is het toch zaak om enige waarschuwende woorden te spreken. Het verstoren van de biologische klok kan uiteindelijk slaapproblemen veroorzaken. Lawrence Epstein, medical director van de Sleep Health Centers in Brighton en auteur van het boek The Harvard Medical School Guide to a Good Night’s Sleep, stelt dat die inwendige klok ook de eetlust en de lichaamstemperatuur regelen.

Ons lichaam dreigt dus helemaal ontregeld te raken door te lang door te feesten, wie dat doet zal zich maandagmorgen als een zombie voelen. Toch is volgens Epstein onverstandig om de verloren slaap alsnog op te halen door bijvoorbeeld 24 uur in bed te liggen. Probeer nooit langer dan één uur extra te slapen, aldus Epstein, op die manier blijft het gewone slaappatroon behouden.

Syndicatie