Zwarte thee bevat het anti-stress hormoon cortisol

Zwarte thee bevat het anti-stress hormoon cortisol

Wie vreest voor slapeloze nachten, geeft de voorkeur aan thee zonder cafeïne

Een studie uit 2007 toont zwart op wit aan dat de werkzame kracht van zwarte theel veel sterker is dan algemeen wordt verwacht, ook wat de bestrijding van stress betreft. Uiteraard zullen heel wat lezers hier de wenkbrauwen fronsen. Zwarte thee wordt algemeen beschouwd als een drank die vanwege het bevatten van cafeïne het slappen belemmert en dus eerder stresserend werkt.

Zwarte thee bevat echter het anti-stress hormoon cortisol en de studie toonde aan dat een kuur van zes weken het niveau van dit hormoon gevoelig deed dalen. Bekeken over langere termijn is er dus alleszins een anti-stress effect. Wie vreest voor slapeloze nachten, geeft de voorkeur aan thee zonder cafeïne. De combinatie van groene met zwarte thee kan dubbelgezond genoemd worden.

Veel mensen leven met het idee fixe dat alcohol het middel bij uitstek is om spanningen weg te nemen. Dat is een groot misverstand want alcohol heeft helemaal niet de kalmerende werking die er aan wordt toegeschreven, wel integendeel. Het drinken van veel bier, wijn en bittertjes zal eerder het omgekeerde effect hebben. U wordt er met andere woorden niet kalmer van, alleen maar nog meer opgewonden.

Ook het geloof dat alcohol u aan betere slaap helpt, berust op een misverstand. Jim White, de eigenaar van de Jim White Fitness & Nutrition Studios in Virginia Beach, Virginia, benadrukt aan zijn klanten telkens opnieuw dat alcohol niet beter maar integendeel slechter doet slapen. De kwaliteit van de slaap wordt namelijk in negatieve zin beïnvloed door het gebruik van alcohol.

Syndicatie