Controle over de ademhaling kan slaapproblemen helpen voorkomen

Controle over de ademhaling kan slaapproblemen helpen voorkomen

Denk ‘inademen wanneer u inademt en uitademen wanneer u uitademt en u zult zich een stuk rustiger voelen

Sommige mensen krijgen hun slaapproblemen maar niet opgelost, wat ze ook proberen. Uiteindelijk wordt naar medicijnen gegrepen, maar slaapmiddelen zijn uiteraard geen wondermiddelen om een goede nachtrust te garanderen. We adviseren iedere slechte slaper om eerst alternatieve methodes te proberen en die hoeven echt niet heel moeilijk te zijn. Soms kan een eenvoudige aanpak van het probleem zelfs nog de beste zijn.

Wie niet in droomland kan belanden, mag bijvoorbeeld een mantra probereren. Dat kan een eenvoudige handeling zijn die een betere ademhaling garandeert. Controle over de ademhaling kan namelijk slaapproblemen helpen voorkomen of, indien nodig, helpen oplossen. Denk bijvoorbeeld ‘inademen wanneer u inademt en uitademen wanneer u uitademt en u zult zich een stuk rustiger voelen. U zal zich meteen een stuk rustiger voelen, met als gevolg dat de ademhalingsproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Maar wat moeten we dan eigenlijk wel onder die slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie