Slaapspecialist kan kwaliteit van de slaap helpen verbeteren

Slaapspecialist kan kwaliteit van de slaap helpen verbeteren

Beter slaap kan symptomen van depressie helpen verlichten

Slecht slapen is een probleem waar heel wat mensen mee worstelen. Belangrijk is dat de diagnose effectief wordt gesteld: gaat het om een gewone slaapstoornis of is er sprake van een onderliggende depressie. Maar zelfs in geval van depressie zal de behandeling daarvan automatisch ook leiden tot een hogere kans dat ook de depressie kan worden behandeld.

R. Robert Auger, dokter en slaapspecialist aan het Mayo Center for Sleep Medicine in Rochester, merkt op dat het in dat verband heel belangrijk is dat vanuit de eerstelijnsgezondheidszorg meer informatie wordt geven over slaap en slaapgewoonten. Zo begint namelijk de behandeling van slaapproblemen. Die behandeling kan verschillende vormen aannemen, in veel gevallen zal er sprake zijn van het voorschrijven van geneesmiddelen die het slapen bevorderen. Uiteraard zal er steeds eerder voorzichtig worden omgesprongen met het voorschrijven van slaapmiddelen.

Mark Mahowald, directeur van het Minnesota Regional Sleep Disorders Center in Hennepin County, merkt op dat niet alle patiënten even positief reageren op het voorschrijven van slaapmiddelen. Sommige patiënten reageren echter minder positief vanwege een onderliggende andere aandoening, zoals bijvoorbeeld slaapapneu. Slaapapneu kan er eveneens toe leiden dat de kwaliteit van de slaap veel minder goed is dan ze zou moeten zijn.

In het ergste geval zal uw dokter u doorsturen naar een slaapspecialist. Die zal een grondige evaluatie maken van uw slaapgedragen, in de vorm van een slaapstudie. Op basis van die studie zal uw slaapgedrag eventueel aangepast worden. Bij die studie zal uw gedrag bestudeerd worden tijdens de slaap. Dringt de noodzaak zich op, dan kan een behandelingsplan voorgesteld worden. Zo'n plan kan zowel uit medicatie als uit aangepaste slaaptechnieken bestaan. Het kan soms namelijk belangrijk zijn om het lichaam goed voor te bereiden op het gaan slapen. Een veelgegeven advies is bijvoorbeeld om het vermijden van koffie en van zwaar eten voor het slapen gaan. Ook wordt afgeraden om nog alcohol te drinken zes uur voor het slapen gaan. Ook roken wordt ten sterkste afgeraden.

De vraag is uiteraard of een verbetering van de slaaptechnieken ook een depressie kunnen helpen behandelen. Het antwoord op die vraag zou ‘ja, maar' kunnen luiden. Een vastere slaap zal alleszins de symptomen van de depressie verlichten, hoewel het niet absoluut kan gegarandeerd worden dat de depressie inderdaad zal verbeteren of verdwijnen.

Syndicatie