Goede slaapgewoonten kunnen slapeloosheid (insomnia) helpen voorkomen

Goede slaapgewoonten kunnen slapeloosheid (insomnia) helpen voorkomen

Slaapdieet kan helpen uitmaken of iemand al dan niet aan slapeloosheid (insomnia) lijdt

Wie lijdt aan slapeloosheid (insomnia) en wie niet? Het onderscheid valt niet altijd even makkelijk te maken, beide vormen van slapeloosheid (insomnia) kunnen af en toe moeizaam in elkaar overvloeien. Voor een definitieve diagnose wendt u zich daarom beter tot een dokter. Die zal op de eerste plaats uw slaapgedrag gaan evalueren, onder andere gelinkt aan uw medische voorgeschiedenis. Vanzelfsprekend zijn ook de slaapgewoonten bij dat onderzoek belangrijk.

Mogelijk zal de dokter uw vragen om een slaapdagboek bij te houden, bijvoorbeeld gedurende een week of gedurende twee weken. In dat dagboek vermeldt u hoeveel uren tijdens een bepaalde nacht hebt geslapen, hoe uw zich voelt enzovoort. Vervolgens zal de dokkar ook uw partner willen ondervragen over de kwaliteit van uw slaap. In geval van ernstige gevallen kan de dokter de patiënt(e) voor verdere testen doorverwijzen naar een slaapcentrum.

Acute slapeloosheid (insomnia), het gedurende slechts een beperkte periode moeilijk of slecht slapen, hoeft niet meteen te worden behandeld. De mildere vormen van slapeloosheid (insomnia) kunnen worden behandeld door aanpassing van de slaapgewoonten. Wie vanwege slapeloosheid (insomnia) zich moe voelt tijdens de dag en maar moeilijk zal functioneren vanwege het zich vermoeid voelen, zal voor een beperkte tijd slaapmiddelen mogen gebruiken. De meeste dokters zullen echter zeer voorzichtig omspringen met slaapmiddelen, dit vanwege het gevaar op verslaving. Over het algemeen wordt afgeraden om geneesmiddelen zonder voorschrift te gebruiken. Ze hebben vaak veel ongewenste neveneffecten en verliezen hun effectiviteit over een bepaalde periode.

In geval van chronische slapeloosheid (insomnia) zullen de eerste onderliggende oorzaken aangepakt worden, want deze vorm van slapeloosheid (insomnia) wordt meestal veroorzaakt door ziekten. Relaxatietechnieken kunnen eventueel in het geval van chronische slapeloosheid (insomnia) soelaas brengen, maar eerst is nodig dat de eigenlijke oorzaken van de aandoening bekend zijn.

Maar hoe kan slapeloosheid (insomnia) voorkomen worden? Goede slaapgewoonten kunnen op de eerste plaats slapeloosheid (insomnia) helpen voorkomen, experts spreken in dat verband van een goede slaaphygiëne. Op de eerste plaats is het belangrijk om steeds ongeveer op hetzelfde tijdstip gaan slapen en op te staan. Op die manier krijgt u een soort regelmaat in uw leven. Vermijd het gebruik van cafeïne, nicotine en alcohol laat op de avond. De twee eersten houden u wakker, terwijl alcohol in veel gevallen nadelig is voor de slaapkwaliteit.

Vanzelfsprekend zijn regelmatige lichaamsbewegingen sterk aan te raden. Ga echter niet vlak voor bedtijd joggen, want dan zal u moeilijker in slaap vallen. Neem lichaamsbewegingen drie of vier uur voor u gaat slapen. Eet niet te zwaar voor het slapen gaan, maar een lichte snack vlak voor bedtijd kan u helpen om te slapen. Uiteraard is ook een comfortabel bed een noodzakelijke voorwaarde voor een goede nachtrust. Ter bestrijding van slapeloosheid (insomnia) kan u voor het slapen een bepaalde routine volgen (een boek lezen, naar muziek luisteren, een bad nemen). Probeer ook uw bed niet voor andere dingen te gebruiken dan voor slapen en voor sex. Wie zich in bed moe voelt, kan iets lichts doen en zo toch moe worden. Last but not least (maar zeker niet gemakkelijk): probeer uw zorgen aan de kant te zetten voor u gaat slapen.

Syndicatie