Slaapproblemen: hoe kan ik slapeloosheid op een alternatieve manier bestrijden?

Slaapproblemen: hoe kan ik slapeloosheid op een alternatieve manier bestrijden?

Plantenextracten, acupunctuur, relaxatie-oefeningen, lichaamsbeweging en meditatie kunnen verlichting brengen

In geval van slapeloosheid wordt er vaak snel naar geneesmiddelen gegrepen die de slaap helpen bevorderen. Steeds meer dokters twijfelen er echter aan of deze aanpak wel de juiste is. Daarom wordt er steeds meer aandacht besteed aan alternatieve manieren om slapeloosheid te bestrijden. Plantenextracten, acupunctuur, relaxatie-oefeningen, lichaamsbeweging en meditatie kunnen inderdaad eveneens verlichting brengen.

In feite is het aantal aan alternatieve manieren om slapeloosheid te bestrijden alleen maar toegenomen. Onder andere ook yoga, hypnose, biofeedback, aromatherapie, massage en noem maar op worden aangewend om slapeloosheid aan te pakken. Vanzelfsprekend is niet elke aanpak succesvol. In veel gevallen is het succes afhankelijk van persoon tot persoon. Wat bij de ene man of vrouw wel werkt, zal dat bij de andere niet doen.

Op het vlak van kruidensupplementen zijn er heel wat kruiden die ingezet worden tegen slapeloosheid. We vermelden onder andere valeriaan, camille, hop, ginseng, passievrucht, oorijzer enzovoort. Over valeriaan is al heel wat onderzoek gedaan, maar tot dusver is nog niet met zekeheid vastgesteld dat extracten van deze plant op een veilige en effectieve manier slapeloosheid helpen aanpakken. Camille geniet op dat vlak een veel betere reputatie. De Duitse regering heeft een aantal planten goedgekeurd om gebruikt te worden tegen slaapproblemen. Nochtans zijn wetenschappelijke studies over de impact van planten op slapeloosheid eerder zeldzaam. Doorslaggevend bewijs over hun efficiëntie is tot dusver nog niet geleverd.

Melatonine is een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt, meer bepaald in de pijnpappelkleur. Dit hormoon wordt overigens ook bij planten en dieren aangetroffen. De effecten van deze stof zijn complex en moeilijk te begrijpen, maar melatonine zou een belangrijke rol spelen bij de regeling van de slapen-ontwaakcyclus. Volgens sommige studies kan melatonine ingezet worden tegen slapeloosheid, maar ook bij de bestrijding van de effecten van een jetlag. Neveneffecten van deze stof zijn tot dusver nog niet vastgesteld, maar de efficiëntie wat betreft het voorkomen van slapeloosheid moet nog worden bewezen.

Acupunctuur wordt in de traditionele Chinese medische wetenschap gebruikt om slapeloosheid te bestrijden. Recente studies hebben aangetoond dat het zetten van naalden in het lichaam de kwaliteit van de slaap inderdaad kan verbeteren. Toch is bijkomend onderzoek vereist, want de band tussen acupunctuur en slapeloosheid is tot op heden nog niet aangetoond. Hetzelfde geldt overigens ook voor een aantal van de andere hierboven opgesomde behandelingen voor slapeloosheid. Een positief effect is wetenschappelijk vaak niet vastgesteld, maar ze zijn alleszins niet schadelijk.

Syndicatie