Slecht slapen kan tot obesitas en andere aandoeningen leiden

Slecht slapen kan tot obesitas en andere aandoeningen leiden

 Hart- en vaatziekten en diabetes zijn vaak een gevolg van onvoldoende nachtrust

We willen de mensen niet te eten geven die ’s nachts in hun bed rondwoelend op de slaap liggen te wachten. Slapeloosheid en slecht slapen is één van de ziekten van deze tijd, waarbij we dan nog afstand nemen van typische slaapgebonden aandoeningen als slaapapneu, insomnia, parasomnia enzovoort. We leven nu eenmaal in een tijd die veel van ons eist, met alle gevolgen van dien.

Joyce Walsleben, dokter en associate professor medicijnen aan de NYU School of Medicine, wijst er op dat slecht slapen vaak rechtstreeks geconfonteerd is met het dagelijks leven. Wie overdag als een stressbom rondloopt, zal die stress uiteraard ook mee in bed nemen. Barstensvol stress in bed kruipen, zal er ongetwijfeld toe lijden dat de nachtrust er onder lijdt. In het ergste geval zal u geen oog dichtdoen.

De dag nadien zal u als een zombie rondlopen, een gebrek aan slaap doet zich wel degelijk gevoelen. Uw prestaties op het werk kunnen leiden tot een gebrek aan slaap, maar er is meer aan de hand. In het ergste geval kan uw gezondheid rechtstreeks onder uw slaapproblemen lijden.

Slecht slapen kan tot obesitas en andere aandoeningen leiden, zo waarschuwt Walsleben. Zij pakt uit met verschillende studies die wijzen op het verband tussen slapeloosheid en zwaarlijvigheid. Eén van de redenen kan zijn dat iemand die slecht slaapt ’s nachts opstaat om iets te eten. Met als gevolg dat de calorieën zich opstapelen.

Hart- en vaatziekten en diabetes zijn vaak een gevolg van onvoldoende nachtrust, want er is een duidelijke verband tussen zwaarlijvigheid en deze dodelijke aandoeningen. Ook type 2 diabetes kan onrechtstreeks een gevolg zijn van een slechte nachtrust. Aarzel dus niet te lang, spring uit het bed en ga bij uw dokter op zoek naar een oplossing voor uw slaapproblemen.

Syndicatie