Wees voorzichtig met sporten vlak voor het slapen gaan

Wees voorzichtig met sporten vlak voor het slapen gaan

Een wandeling is te verkiezen boven enkele kilometers joggen aan een strak tempo

Het verschil tussen goed en slecht slapen, zit vaak in een klein hoekje. Er zijn natuurlijk mensen die mogen doen wat ze willen,  ze zullen altijd wel in slaap vallen. Daarnaast zijn er de pechvogels die ’s nachts in hun bed liggen te wachten op een slaap die maar niet komt. Wanhoop kan deze categorie uiteindelijk richting slaappillen duwen.

Zo’n vaart hoeft het echter niet te lopen. Een paar kleine aanpassingen aan de levensstijl kunnen het slaappatroon in aanzienlijke mate verbeteren. Het komt er op aan om zo rustig mogelijk te gaan slapen, zodat het zeer belangrijk is om nog even te ontspannen vlak voor het slapen gaan. Doe dus geen intensief denkwerk vlak voor het moment dat je in bed wilt duiken.

De klassieke dooddoeners zijn inmiddels welbekend: vermijd te zwaar eten vlak voor het slapen gaan, drink geen alcohol of cafeïne enkele uren voor bedtijd, rook niet (en zeker niet in bed) enzovoort. Minder geweten is dat ook chocolade het slapen negatief kan beïnvloeden. Chocolade bevat eveneens stimulerende ingrediënten.

Wees ook voorzichtig met sporten vlak voor het slapen gaan. Sommige niet-slapers proberen zich af te sloven vlak voordat ze naar bed gaan, in de hoop dat de slaap op die manier wel gaat komen. Dat is echter een misrekening, want te zware lichaamsinspanningen zullen een negatief in plaats van een positief effect hebben.

Een wandeling vlak voor slaaptijd is te verkiezen boven enkele kilometers joggen aan een strak tempo. Het komt er eigenlijk op aan om niet alleen het verstand op nul te zetten, maar ook om het lichaam aan het verstand te brengen dat er op een lager pitje moet worden gedraaid. Wie met deze en nog een aantal andere factoren rekening houdt, zal al veel minder moeite hebben om de slaap te vatten. 

Syndicatie