Omzetten van wit vet in bruin vet kan doorbraak betekenen in strijd tegen diabetes (suikerziekte)

Omzetten van wit vet in bruin vet kan doorbraak betekenen in strijd tegen diabetes (suikerziekte)

Bloedspiegel kan verbeteren, gekoppeld aan gewichtsverlies

Proeven met muizen hebben een spoor opgeleverd dat mogelijk een doorbraak kan betekenen in de strijd tegen diabetes (suikerziekte). De muizen in een proefproject aan Harvard Medical School kregen een injectie van een vetrijk dieet, waar het natuurlijk hormoon irisine was toegevoegd. De resultaten van dat onderzoek waren veelbelovend.

Leslie Kozak, researcher aan het Institute of Animal Reproduction and Food Research in het Poolse Olszyn, spreekt van een betekenisvolle ontdekking, want tot dusver was er weinig vooruitgang geboekt in de strijd tegen diabetes (suikerziekte). Bovendien kan er ook een link worden gelegd naar de bestrijding van zwaarlijvigheid of obesitas.

Meer bepaald het omzetten van wit vet in bruin vet kan een doorbraak betekenen in de strijd tegen diabetes (suikerziekte). Het komt er op aan om de vorming van bruin vet te stimuleren of om het witte vet bruin te laten kleuren. Bruin vet kan ook worden bekomen door lichaamsbeweging, maar omzetting is een rendabelere manier om het gehalte aan bruin vet te verhogen.

Bij de muizen betrokken in de proef werd een verbetering van de bloedspiegel vastgesteld, gekoppeld aan gewichtsverlies. Bovendien was er geen sprake van negatieve neveneffecten, zodat deze manier van behandeling van diabetes (suikerziekte) tot nader order als vrij risicoloos mag worden beschouwd.

Het is echter nog wat vroeg om al te spreken van de introductie van een medicijn dat bruikbaar is in de strijd tegen diabetes (suikerziekte). Met name rond het hormoon irisine moet nog heel wat onderzoek gebeuren, het moet nog effectiever worden gemaakt op zo een manier dat het langer in het bloed blijft. In ieder geval wordt het onderzoek rond deze irisine-behandeling verder gezet.

Syndicatie