Pil voor gewichtsverlies ook werkzaam voor verlagen suikergehalte bij diabetes

Pil voor gewichtsverlies ook werkzaam voor verlagen suikergehalte bij diabetes

Geneesmiddel voor diabetes- of suikerziektepatiënten bevindt zich nog in experimentele fase

Pil voor gewichtsverlies ontworpen door Orexigen Therapeutics is ook werkzaam voor het verlagen van het suikergehalte bij diabetes, zo blijkt uit een studie die door het bedrijf zelf werd gesponsord. Het geneesmiddel bevindt zich nog in de experimentele fase, zodat van commercialisatie voorlopig geen sprake is. Contrave, de naam waaronder het medicijn zou worden verkocht na het verkrijgen van goedkeuring, zou bovendien ook gewichtsverlies bevorderen.

In de testfase verloren dubbel zoveel patiënten minstens 5% van hun gewichten als proefpersonen die een placebo toegediend kregen. Bovendien bleek 69% meer van de proefpersonen een aanvaardbaar suikergehalte in het bloed te hebben dan mensen die Contrave niet toegediend kregen. De resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt op een meeting van de American Diabetes Association in Orlando, Florida.

Obesitas of zwaarlijvigheid is één van de ziekten die wereldwijd het snelst in opmars zijn. Meer dan 700 miljoen volwassenen zullen tegen 2015 zwaarlijvig zijn, zo blijkt uit voorspellingen van de World Health Organization. Een duidelijke vorm van zwaarlijvigheid verhoogt de risico's op hart- en vaatziekten, maar ook op het Type 2 diabetes. Dit is de meest voorkomende vorm van suikerziekte.

Er wordt volop gewerkt aan pillen om overgewicht te bestrijden. Er is Contrave van Orexigen, maar ook Vivus Inc. en Arena Pharmaceuticals Inc werken aan nieuwe geneesmiddelen om obesitas te bestrijden. Algemeen wordt verwacht dat de nieuwe medicijnen op relatief korte termijn in de handel kunnen komenen. Dat Contrave ook nog eens een positief effect heeft op het suikergehalte in het bloed, is uiteraard mooi meegenomen. Het doet bovendien vermoeden dat er inderdaad een link bestaat tussen zwaarlijvigheid en suikerziekte of diabetes.

Priscilla Hollander, de onderzoekster die de studie leidde en in het dagelijks leven werkzaam als endocrinologe in het Baylor Medical Center in Dallas, is van mening dat Contrave de algemene gezondheidstoestand van obesitas-patiënten gevoelig gaat verbeteren. Zij testte 505 patiënten met Type 2 diabetes op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten. De patiënten die aan het onderzoek begonnen met het slechtste suikergehalte gaven de meeste verbetering te zien.

Syndicatie