Diabetes of suikerziekte gevaarlijkere ziekte dan algemeen wordt aangenomen

Diabetes of suikerziekte gevaarlijkere ziekte dan algemeen wordt aangenomen

Aantal gevallen diabetes of suikerziekte met dodelijke afloop groter dan uit officiële cijfers zou blijken

Diabetes is een gevaarlijkere ziekte dan algemeen wordt aangenomen, zo stelt Novo Nordisk. Het aantal gevallen met een dodelijke afloop is groter dan uit de officiële cijfers zou blijken. De cijfers spreken in dat verband boekdelen. In de Verenigde Staten zouden er elk jaar meer dan 50.000 doden vallen als gevolg van complicaties veroorzaakt door diabetes of suikerziekte. De cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar liggen hoogstwaarschijnlijk in dezelfde orde van grootte.

De sterftecijfers liggen dus hoog, maar volgens het Deens farmaceutisch bedrijf liggen de echte cijfers nog hoger. Veel sterfgevallen worden namelijk niet herkend als zijnde veroorzaakt door diabetes of suikerziekte. De Denen lobbyen dan ook - op de eerste plaats in de Verenigde Staten om diabetes of suikerziekte vaker als doodsoorzaak te (h)erkennen. Op die manier zou de bestrijding van de aandoening een grotere prioriteit kunnen krijgen en zouden er uiteindelijk meer fondsen voor bestrijding van diabetes of suikerziekte beschikbaar worden gesteld.

Jack Scannell, bij Sanford C. Bernstein & Co analist gezondheidszorg, stelt dat het voor farmaceutische bedrijven inderdaad erg belangrijk is om te lobbyen voor een bepaalde aandoening. Vaak is het zelfs belangrijker om een bepaalde ziekte te promoten, eerder dan geneesmiddelen voor de bestrijding van die aandoening. Volgens de gezondheidszorg kan het inderdaad aanbevolen zijn om de strijd tegen diabetes of suikerziekte op te voeren.

In de strijd tegen diabetes of suikerziekte valt nog een lange weg af te leggen. Het is immers duidelijk geworden dat de strijd tegen de aandoening succesvoller kan worden gevoerd wanneer diabetes of suikerziekte al in een vroeg stadium wordt herkend. Daardoor kan de strijd worden opgevoerd, onder andere door een agressievere behandeling.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention bevestigden in een rapport de gevaren van diabetes of suikerziekte. Het is inderdaad zo dat veel sterfgevallen als gevolg van deze aandoening vaak niet als dusdanig niet worden (h)erkend. Momenteel wordt er heel wat onderzoek omtrent diabetes of suikerziekte verricht, waardoor op termijn betere behandelingen beschikbaar gaan worden. In heel wat gevallen overlijden patiënten die aan diabetes of suikerziekte lijden aan een hartaanval of een trombose (hersenbloeding), zonder dat het verband tussen beide ziektebeelden wordt gelegd.

Uiteraard sterft niemand van diabetes zelf, maar de complicaties die een onrechtstreeks gevolg zijn van deze aandoening kunnen wel tot een dodelijke afloop lijden. Daarom moeten mensen die lijden aan diabetes of suikerziekte extra op hun hoede zijn. Zaak is om niet te lang te wachten om een dokter te raadplegen wanneer zich onverwachte ontwikkelingen voordoen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar dat geldt a priori voor diabetes of suikerziekte.

Syndicatie