Is nieuw medicijn voor bestrijding diabetes wel volledig risicovrij?

Is nieuw medicijn voor bestrijding diabetes wel volledig risicovrij?

Pil helpt suikergehalte in bloed van diabetes-patiënten controleren, maar zou op langere termijn risico’s inhouden

AstraZeneca Plc en Bristol-Myers Squibb Co. ontwikkelden een nieuw medicijn voor de bestrijding van diabetes. De pil helpt het suikergehalte in bloed van diabetes-patiënten controleren, maar zou op langere termijn risico’s inhouden. Uit een studie die de gebruikers van het geneesmiddel 24 weken lang volgde, bleek dat deze tevens gewicht verloren.

Is het nieuw medicijn voor bestrijding diabetes wel volledig risicovrij?, zo luidt de vraag die de medische wetenschap zich stelt. Die vreest vooral voor neveneffecten op langere termijn. Het geneesmiddel, dapagliflozin genaamd, is de eerste van een nieuwe generatie medicijnen die bekend staan als SGLT2-inhibitoren. Deze werken niet aan de insuline van het lichaam zelf, zoals andere geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes. Het nieuwe medicijn regelt het suikergehalte in het bloed door de nieren te helpen om de overtollige suiker het lichaam te helpen verlagen.

Het betreft een ingenieuze en vernieuwende manier om diabetes aan te pakken, zo  meent Michael Stumvoll, hoofd van de diabetes divisie van de Universiteit van Leipzig. Stumvoll wijst op een aantal mogelijke neveneffecten. De behandeling veroorzaakt een gestadige stroom van suiker door de nieuren, waardoor de risico’s op bacteriële infecties toenemen. Bovendien kan op langere termijn de druk op de nieren toenemen.

De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de European Association for the Study of Diabetes Conference in Wenen, waarbij tevens de uitslagen van de testen van het gebruik van dapagliflozin op diabetes-patiënten werd getoond. Volgens Stumvoll is het idee zelf geniaal, al was het maar omdat er geen beroep meer hoeft te worden gedaan op insuline. Het nadeel is echter dat de diabeteslijders voortdurend geconfronterd worden met glucose in alle organen die tot het urinestelsel gerekend mogen worden. Daardoor lijkt volgens Stumvoll de kans klein dat het medicijn geen bijwerkingen zou hebben. De kans bestaat dat die pas op langere termijn duidelijk gaan worden. Voorlopig ontbreken resultaten van het onderzoek van het medicijn op langere termijn. Stumvoll merkt op dat we niet mogen vergeten dat het urinestelsel bij wijze van spreken gedurende jaren in een suikerbad wordt gedoopt.

Dapagliflozin helpt de niveaus van suiker in het bloed controleren door combinatie in gebruik met metformine, een generisch geneesmiddel dat als standaard diabetes behandeling mag worden beschouwd. Patiënten die niet reageren op metformine alleen, voelen wel een positief effect wanneer het in combinatie met dapagliflozin wordt gebruikt.

Het nieuwe medicijn bevindt zich nu in de derde en laatste fase van de testen, waarna in geval van verdere positieve uitslagen de commercialisering kan worden aangevraagd. Naar verluidt zou het geneesmiddel des te krachtiger werken naarmate de toegediende dosissen hoger zijn. Behandelde patiënten zouden bovendien gemiddeld 4 kilo aan gewicht verliezen.

Syndicatie