Dieet: diabetes (suikerziekte) kan lijden tot nog meer zwaarlijvigheid in geval van overeten

Dieet: diabetes (suikerziekte) kan lijden tot nog meer zwaarlijvigheid in geval van overeten

Dikke mensen met verwanten die lijden aan diabetes (suikerziekte) worden makkelijker dikker in geval van overvloedig eten

Dikke mensen met verwanten die lijden aan diabetes worden makkelijker dikker in geval van overvloedig eten, zo blijkt uit een Australisch onderzoek. Of met andere woorden: diabetes (suikerziekte) kan lijden tot nog meer zwaarlijvigheid in geval van overeten. De studie kwam tot de conclusie dat volwassenen met minstens één verwant die lijdt aan het type 2-diabetes en die minstens 1.250 calorieën per dag binnenkrijgt een grotere kans op het ontwikkelen van overgewicht krijgt.

Die kans zou zelfs 55% bedragen, zodat er wel degelijk sprake is van een aanzienlijk risico. Vergelijkingspunt zijn in dit geval mensen die geen verwanten hebben die aan diabetes (suikerziekte) lijden. De studie uitgevoerd aan het Garvan Institute in Sydney is de eerste die overeten bij individuele personen vergelijkt met of zonder een familiegeschiedenis van type-2 diabetes. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het medisch tijdschrift Diabetologia.

Wat mag er concreet worden afgeleid uit de resultaten van het onderzoek? De kans is dus groter dat veel eten leidt tot overgewicht wanneer er in de familie mensen zijn die aan diabetes lijden. Daardoor is de kans groter dat de individuen in kwestie op hun beurt zelf ook diabetes gaan ontwikkelen. Dieet en levensstijl kunnen met andere woorden belangrijk zijn wat betreft de aandoening. Bovendien bleek dat, ondanks het feit dat beide groepen proefpersonen hetzelfde dieet kregen, individuen met een familiegeschiedenis van diabetes meer risico's liepen wanneer ze overvloedig aten.

Lesley Campbell, auteur van de studie en professor aan de Garvan University, is van mening dat de studie aantoont hoe snel het lichaam kan reageren op overeten en hoe schadelijk een bepaalde levensstijl kan zijn wanneer aan bepaalde voorwaarden (lees: diabetes-patiënten in de familie) is voldaan. Campbell had verwacht dat er verschillen tussen de twee groepen zouden zijn, maar was verbaasd dat die verschillen zo groot waren.

De reden ligt in het feit dat overeten de weerstand tegen insuline beïnvloedt, de stof die bloedsuiker in energie omzet. Ook het afzetten van levervet speelt een rol in het verhaal. De stijging in het vetgehalte lag grotendeels in lijn met de hoeveelheid aan gewicht die werd gewonnen. Campbell vergeleek het effect van 28 dagen overeten bij 17 volwassenen met een familiegeschiedenis van type-2 diabetes en met 24 volwassenen zonder zo'n familiegeschiedenis.

Syndicatie