Diabetes: een goed uitgebalanceerd dieet kan suikergehalte helpen controleren

Diabetes: een goed uitgebalanceerd dieet kan suikergehalte helpen controleren

Dieet van American Diabetes Association is schoolvoorbeeld van hoe een dieet voor diabetespatiënten er moet uitzien

Een goed uitgebalanceerd dieet kan diabetespatiënten helpen om het suikergehalte in het bloed te helpen controleren. De vraag luidt dan uiteraard hoe een goed dieet moet omschreven worden. Het typedieet opgesteld door de American Diabetes Association is een schoolvoorbeeld van hoe een dieet voor diabetespatiënten er moet uitzien.

Wat wordt er in dit dieet allemaal aangetroffen? Eigenlijk een beetje vanalles: zetmeel, fruit, groenten, melk en zuivelproducten, vlees, kip, vis en gezonde vetten. Wie deze producten in de juiste verhouding eet, zal een belangrijke ruggesteun krijgen om het suikergehalte in het bloed te controleren. Daarnaast is het via zo’n dieet ook mogelijk om het gewicht onder controle te houden en om de risico’s op gevaarlijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten terug te dringen.

Hoeveel mag u eten? Volgens de American Diabetes Association is dat de manier waarop diabetespatiënten er leven. Wie heel actief is, zal meer calorieën nodig hebben dan iemand die blijft stilzitten. Het maakt ook een verschil uit of het gaat om een man of een vrouw. Wie bovendien ook nog eens gewicht wil verliezen, zal een extra inspanning moeten doen.

Hier alvast de raadgevingen van de American Diabetes Association:

Maak een gevarieerde keuze van de voeding en de dranken die op de basislijst staan.
Zorg dat het aantal calorieën uit voedsel en drank uitgebalanceerd met de fysische activiteiten, op zo’n manier dat het gewicht onder controle blijft.
Geef in ieder geval de voorkeur aan vezelrijk fruit, groenten en granen.
Eet alle dagen voldoende fruit en groenten.
Minstens de helft van de graanproducten moet op basis van volle granen zijn.
Eet minder gesatureerde vetten en vetzuren door te kiezen voor mager vlees en kip, maak dezelfde keuzes ook bij zuivelproducten.
Ga voor dranken en bereid voedsel met weinig toegevoegde suikers of zoetmiddelen.
Beperk uw zoutgebruik.
Drink per dag slechts 1 glas alcohol als uw een vrouw bent en 2 glazen wanneer u een man bent.
Doe regelmatig lichaamsbewegingen: minstens 30 minuten per dag voor volwassenen en 60 minuten voor kinderen.

Syndicatie