Spectaculair nieuw geneesmiddel tegen diabetes of suikerziekte in de maak

Spectaculair nieuw geneesmiddel tegen diabetes of suikerziekte in de maak

Insuline pil kan strijd tegen diabetes of suikerziekte sterk vereenvoudigen

De kansen op een succesvolle pil tegen suikerziekte of diabetes leek enkele jaren geleden nog ver af. Wetenschappers spraken van een kans op één miljoen dat die er zou komen. In de medische wereld kan het tij echter snel keren. De technologie staat niet stil, nieuwe evoluties gebeuren steeds sneller en sneller.

Enkele jaren geleden werd een inhaleerbaar insulinetoestel op de markt gebracht, waarbij werd geprobeerd via de ademhaling het bloedsuikergehalte op het juiste peil te brengen. Dit toestel kende echter geen succes en werd zodoende afgevoerd. Dat heeft tot gevolg dat de meeste patiënten die lijden aan diabetes of suikerziekte nog steeds op de klassieke manier worden behandeld. Het insulinepompje valt dus voorlopig niet weg te denken.

Of toch? Chief Science Officer Mads Krogsgaard Thomsen van het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk denkt van wel, maar houdt nog een slag om de arm. Hij ziet een kans van één op twee dat er binnen afzienbare tijd een pilletje op de markt kan worden gebracht dat de behandeling van insuline sterk kan vereenvoudigen. Het zal duidelijk zijn dat een dergelijk medicijn één van de blockbusters van de farmaceutische industrie kan worden.

Er is met andere woorden een spectaculair nieuw geneesmiddel tegen diabetes of suikerziekte in de maak bij Novo Nordisk, waarbij het anderzijds nog te vroeg is om al te juichen. De ontwikkeling van het medicijn kan nog enkele jaren vergen en bovendien is succes nog niet gegarandeerd.

Een insuline pil kan de strijd tegen diabetes of suikerziekte echter sterk vereenvoudigen, zo veel is duidelijk. De verschillende testfasen waarin de ontwikkeling van de pil gebeurt zullen dan ook op de voet gevolgd worden. In geval van succes kan de markt voor het nieuwe medicijn gemakkelijk 5 tot 10 miljard euro per jaar waard zijn. Het medicijn heeft de potentie om één van de succesvolste aller tijden te worden.

Syndicatie