Hoge dosissen cholesterolverlagers vergroten kans op diabetes

Hoge dosissen cholesterolverlagers vergroten kans op diabetes

Testen wijzen uit dat statines of cholesterolsyntheseremmers anderzijds risico’s op hartcomplicaties verkleinen

Een ploeg onderzoekers voert al jarenlang onderzoek uit naar de relatie tussen statines of cholesterolsyntheseremmers en diabetes of suikerziekte. Ze kwamen al vrij snel tot de conclusie dat mensen die deze medicijnen namen een grotere kans op diabetes liepen dan mensen die een placebo toegediend kregen. Op basis van deze vaststelling werd het onderzoek verder gezet.

Hoge dosissen cholesterolverlagers vergroten kans op de diabetes, zo luidde één van de conclusies van de tweede fase van het onderzoek. Het risico op suikerziekte steeg naargelang de ingenomen dosis. De resultaten van het onderzoek zijn betrouwbaar, want het werd uitgevoerd bij meer dan 32.000 patiënten. Wie een intensieve behandeling onderging, bleek 12% meer kans te hebben om diabetes te ontwikkelen.

Testen wijzen uit dat statines of cholesterolsyntheseremmers anderzijds de risico’s op hartcomplicaties verkleinen. Wie een intensieve behandeling onderging, bleek 16% minder kans te hebben op een hartaanval, een beroerte of een operatie om de aders te laten verwijden dan wie kleinere dosissen innam. Daarbij werd telkens gekeken naar wat er gebeurde over een periode van vijf jaar. De conclusie van het onderzoek was dat toch voorzichtig moet worden omgesprongen met cholesterolverlagende medicijnen.

Syndicatie