Bent u zeker dat u geen suikerziekte hebt? Misschien toch maar beter even laten checken?

Bent u zeker dat u geen suikerziekte hebt? Misschien toch maar beter even laten checken?

Apothekers sporen onwetende suikerzieken op in Limburg en besparen zo meer dan 3 miljoen euro

Bent u zeker dat u geen suikerziekte hebt, maar misschien toch maar beter even laten checken? Diabetes is waarschijnlijk een ziekte waar veel meer mensen aan lijden dan uit de officiële cijfers zou blijken. Bovendien is de trend nog altijd stijgend, er komen elke dag nieuwe patiënten bij die aan suikerziekte lijden. Hoog tijd dus dat de strijd tegen deze ziekte in een hogere versnelling wordt gevoerd. En dat is dus volop aan het gebeuren, meer bepaald aan verschillende universiteiten. Want er is aan die strijd tegen diabetes ook een economisch luik verbonden en dat is zeker niet onbelangrijk.

Tegen 2030 zal naar schatting 1 op 10 volwassen Belgen aan suikerziekte (diabetes) lijden. Volgens de Diabetes Liga weet 1 op 3 diabeten niet eens dat hij/zij de aandoening heeft. Daarom lanceerde het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV) ‘TakingCare’: een proefproject dat onwetende diabetici trachtte op te sporen. Een economische analyse die werd uitgevoerd in samenwerking met de Onderzoeksgroep Patiëntveiligheid & Gezondheidseconomie van de Universiteit Hasselt wees op een potentiële besparing van 3,45 miljoen euro voor de gemeenschap tegen 2038.

Suikerziekte brengt vaak ernstige gevolgen, zoals hart- en vaatziekten, met zich mee. Maar ook de economische en maatschappelijke impact is enorm. Zo wordt momenteel jaarlijks 7,40% van het totale gezondheidszorgbudget gespendeerd aan de gevolgen van diabetes. Bij ongewijzigd beleid zullen die kosten enkel maar toenemen. “In vele gevallen kan diabetes door een omschakeling naar een gezonde levensstijl voorkomen worden”, zegt Leon Colla, ondervoorzitter KLAV. “Maar cijfers van de Diabetes Liga wijzen uit dat 1 op 3 Belgen niet eens beseft dat hij aan de ziekte lijdt.”

We beschikken momenteel niet over een nationaal diabetesplan. Bovendien gaat vandaag slechts 1,1% van de totale uitgaven voor de gezondheidszorg naar preventie. 19 diabeten opgespoord via screening van 1.369 inwoners Het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV) lanceerde daarom TakingCare. Dit project werd gedurende drie weken uitgerold in 10 apotheken in Houthalen-Helchteren, met als doel ‘onwetende’ diabetici op te sporen. In totaal vulden 1.369 mensen in de apotheek een vragenlijst in.

Syndicatie