Diabetes komt op steeds jongere leeftijd voor

Diabetes komt op steeds jongere leeftijd voor

Kosten voor behandeling van diabetes lopen op

Diabetes is een ziekte die in de westerse wereld duidelijk in opmars is. Bij steeds meer mensen wordt de diagnose gesteld, wat het leven van de betrokkenen grondig door elkaar kan schudden. Bovendien moet opgemerkt dat niet alle gevallen van diabetes meteen worden opgespoord, veel mensen lijden met andere woorden aan suikerziekte (nog altijd een populaire naam voor de aandoening) zonder dat ze dat zelf weten.

Nochtans is het belangrijk dat de diagnose diabetes tijdig wordt gesteld, want de aandoening kan evolueren in de richting van andere levensbedreigende aandoeningen. Zo zijn patiënten die lijden aan suikerziekte gevoelig voor hart- en vaatziekten, met bijvoorbeeld vaak een hartaanval tot gevolg.

Diabetes komt op steeds jongere leeftijd voor, wat op zich een verontrustende vaststelling mag worden genoemd. Naar de reden waarom, hebben we eigenlijk het gissen. Waarschijnlijk speelt de manier van leven een belangrijke rol, het is algemeen geweten dat obesitas of zwaarlijvigheid tot diabetes kan leiden. Onder andere vanwege de groeiende populariteit van fastfood dreigen overtollige kilo’s een steeds groter gevaar te worden.

Voor de gezondheidszorg dreigt het op steeds vroegere leeftijd opduiken van diabetes een heuse ramp te worden. De kosten voor de behandeling van diabetes lopen op naarmate de patiënten langer met de aandoening rondlopen. Die behandeling zal namelijk veel langer in de tijd duren.

Timothy Gill, researcher aan het Boden Institute of Obesity, Nutrition, Exercise and Eating Disorders van de University of Sydney, is van mening dat het bovendien moeilijk is om de juiste therapie te vinden. Vaak zal dat slechts gebeuren na het uitproberen van een aantal therapieën. Het is in ieder geval aanbevolen om regelmatig een afspraak te maken met de dokter voor een check op diabetes en om eventueel de behandeling van de aandoening bij te sturen.

Syndicatie