Diabetes: insulinepil kan waardig alternatief worden voor insuline-injecties

Diabetes: insulinepil kan waardig alternatief worden voor insuline-injecties

Testen moeten uitwijzen of pil veilig en werkzaam is

Novo Nordisk werkt aan een insulinepil die een waardig alternatief kan worden voor insuline-injecties bij diabetespatiëten. Testen moeten nog uitwijzen of de pil veilig en werkzaam is. Daarmee heeft zich nog een bedrijf bij het rijtje gevoegd dat op zoek is naar een alternatief voor de dagelijkse insuline-injecties die nodig zijn om de ziekte te controleren.

De pil wordt momenteel getest bij een groei van 80 mensen, bestaande uit zowel diabetespatiënten als gezonde mensen. Daarbij is het de bedoeling uit te vinden wat de werkzaamheid van het medicijn in het menselijk lichaam is. Bij de testen maakt Novo Nordisk gebruik van de Gipet technologie van Merrion Pharmaceuticals om de insuline toe laten door de muur van de ingewanden te dringen.

Diabetici produceren niet genoeg van het suikerregulerende hormoon dat normaal in het lichaam wordt geïngejecteerd. Daarom zijn injecties met insuline noodzakelijk. Tot dusver wordt er nog steeds gezocht naar een manier om insuline toe te dienen zonder naald. Pfizer ontwikkelde een inhaler, maar moest die in 2007 bij gebrek aan succes terugtrekken.

Peter Kurtzhals, hoofd van Novo's diabetes research, vindt het nog te vroeg om al victorie te kraaien. Er moeten nog verschillende uitdagingen overwonnen worden alvorens toediening van insuline via pillen mogelijk wordt. Orale inname zou nochtans een waardig alternatief kunnen vormen voor injecties. Kurtzhals stelde anderzijds dat er wel een grote vooruitgang werd geboekt bij de ontwikkeling van de insulinepil tijdens de afgelopen twee jaar.

Novo Nordisk kan met deze pil een grote markt aankaarten, want diabetes waren in 2008 met een omzet van 27 miljard dollar het medicijn met de op drie na grootste omzet in de wereld. Bovendien vertoont het aantal diabetespatiënten nog steeds een groeiende trend, zo blijkt uit een studie werd gepubliceerd in Diabetes Care.

Biocon, het grootste biotechnologiebedrijf in India, werkt eveneens aan een insulinepil en zou die op relatief korte termijn op de markt kunnen brengen. De vraag is echter of dit medicijn toestemming gaat krijgen om op de Europese markt toegelaten te worden.

Syndicatie