Diabetes en roken gaan niet samen

Diabetes en roken gaan niet samen

Diabetes-patiënten die roken vergroten de kansen op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen

Roken is voor niemand goed, maar diabetes-patiënten zijn extra kwetsbaar zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van deze slechte gewoonte. Bij diabetes-patiënten die roken, nemen namelijk de kansen op hart- en vaatziekten in sterke mate toe. Nicotine heeft de eigenschap om grote en kleine bloedvezels te verharden en/of te doen toeslippen. Daardoor gaat er minder bloed door de rest van het lichaam stromen. Diabetes-patiënten lopen al een groter risico op hart- en vaatziekten, beroerten, nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen, pijnlijke voeten en nog veel andere aandoeningen.

Zeker voor diabetes-patiënten is het zaak om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Het maakt niet hoe lang of hoe veel iemand heeft gerookt, stoppen verkleint de risico’s op (op de eerste plaats) hart- en vaatziekten. De voordelen van te stoppen met roken liggen dus voor de hand:

-Waarschijnlijk zal u dankzij de beslissing om te stoppen met roken langer leven
-Uw gezondheid verbeteren, u zal zich in ieder geval een stuk beter voelen
-Sportieve prestaties worden beter, de ademhaling zal bijvoorbeld een stuk makkelijker worden
-Uw look zal waarschijnlijk verbeteren, roken kan de oorzaak zijn rimpels, van gele tanden en van een doffe huid
-De tast- en smaakgevoelens zullen duidelijk verbeteren
-Heel veel geld besparen (roken wordt steeds duurder)

Voor diabetes-patiënten is stoppen met roken zelfs nog belangrijker dan voor andere mensen. Hier zijn enkele tips die het u makkelijker zullen maken om te stoppen met roken, afkomstig van de American Cancer Society:

-Zorg dat u geen aansteker of lucifers bij de hand hebt, vermijd de nabijheid van asbakken
-Wie een dringende behoefte voelt aan een sigaret, haalt beter eens diep adem. Hou de lucht een 10-tal seconden in uw longen en adem dan traag uit. Diep en regelmatig ademhalen heeft hetzelfde effect als roken. Het verschil is dat u gezonde lucht inademt in plaats van giftige dampen.
-Breng zoveel mogelijk tijd door in rookvrije plaatsen, mijd plaatsen waar gerookt wordt zoveel mogelijk. Gelukkig zijn er steeds meer plaatsen waar niet meer mag gerookt worden. Ga uit eten met vrienden die niet roken of die proberen te stoppen met roken.
-Eet zo gezond mogelijk, met veel aandacht voor vers fruit en groenten. Eten kan een goed substituut voor roken vormen, op voorwaarde dat u gezond eet. Voelt u toch de behoefte aan een sigaret opkomen, kies dan voor een suikervrije kauwgum.
-Lichaamsbeweging kan helpen om de spanningen weg te nemen. Kleine dingen kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door de trap te nemen in plaats van de lift. Gebruik u het openbaar vervoer, stap dan een halte vroeger af en ga de rest van het traject.
-Veel water drinken kan de zin in het opsteken van een sigaret wegnemen. In aanmerking komen ook thee zonder cafeïne, fruitsap en andere gezonde soft drinks. Te mijden zijn (echte) koffie en alcohol. Zowel cafeïne als alcohol kunnen de behoefte om te roken doen toenemen.

Syndicatie