Vier koppen koffie of thee per dag verlagen risico diabetes Type 2

Vier koppen koffie of thee per dag verlagen risico diabetes Type 2

Kansen op diabetes verlagen met 25% tot 35%, zo blijkt uit nieuwe studie

Bestaat er een band tussen het drinken van cafeïne en diabetes? Blijkbaar wel, want vier koppen koffie of thee per dag zouden het risico op diabetes van het Type 2 verlagen. Het regelmatig gebruik van cafeïne zou de kansen op diabetes verlagen met 25% tot 35%, zo blijkt uit een nieuwe studie.

In het geval van koffie zou het zelfs geen verschil maken of het om gewone koffie gaat dan wel om koffie zonder cafeïne. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine, het onderzoek zelf werd uitgevoerd door wetenschappers verbonden aan de Amerikaanse Harvard universiteit. De researchers raadpleegden 18 studies die in totaal op bijna een half miljoen mensen betrekking hadden.

De conclusie van het onderzoek luidde dat iedere kop koffie de kans om diabetes van het Type 2 te krijgen met 7% deed slinken. Met het onderzoek kan mogelijk een belangrijke stap worden gezet bij het terugdringen van diabetes. Volgens onderzoekers van de universiteit van Sydney zouden tegen 2025 meer dan 350 miljoen mensen wereldwijd diabetes van het Type 2 te ontwikkelen. De kosten voor de verzorging van al die gevallen van diabetes van het Type 2 zal de overheidsinstanties enorme bedragen gaan kosten. Daarom is het belangrijk dat er iets gebeurt om een verdere doorbraak van diabetes te voorkomen.

Het is uiteraard nog wat vroeg om al verregaande conclusies te trekken over de band tussen koffie en diabetes van het Type 2. Verder onderzoek is in ieder geval noodzakelijk, het komt er nu op aan om de werkzame bestanddelen in thee en koffie te ontdekken. Zijn die bekend, dat kan op basis van deze stoffen werk worden gemaakt van de preventie van diabetes. Mogelijk kunnen op basis van de werkzame bestanddelen uit thee en koffie ook nieuwe geneesmiddelen voor de bestrijding van diabetes van het Type 2 worden ontwikkeld.

Wanneer verder onderzoek de bovenstaande resultaten bevestigd, kunnen dokters hun patiënten adviseren om de risico's op het krijgen van diabetes te verlagen door het drinken van meer koffie en thee. Volgens Rachel Huxley, professor geneeskunde aan het George Institute for Public Health in de Verenigde Staten, moet de consumptie van thee en koffie steeds gepaard gaan met voldoende lichaamsbeweging. Overigens lijkt het effect van het drinken van koffie en thee beperkt, want in het geval van meer dan drie of vier koppen zou er slechts sprake zijn van een positief effect van 20%.

Syndicatie