Obesitas (zwaarlijvigheid) kan duizenden kankerdoden veroorzaken

Obesitas (zwaarlijvigheid) kan duizenden kankerdoden veroorzaken

Obesitas of zwaarlijvigheid was vorig jaar in Europa rechtstreeks aanleiding tot meer dan 125.000 nieuwe kankerdoden, zo blijkt uit onderzoek

Het verband tussen obesitas (zwaarlijvigheid) en kanker blijkt groter te zijn dan aanvankelijk was vermoed. Obesitas of zwaarlijvigheid was vorig jaar alleen al in Europa rechtstreeks aanleiding tot meer dan 125.000 nieuwe kankerdoden, zo blijkt uit onderzoek. Daarbij zijn op de eerste plaats vrouwen het slachtoffer van. Bij de vrouwen waren 8,60% van de nieuwe kankergevallen het gevolg van obesitas (zwaarlijvigheid), tegenover slechts 3,20% bij de mannen.

Het onderzoek gebeurde onder leiding van Andrew Renehan, Senior Lecturer in Cancer Studies aan de University of Manchester in het Verenigd Koninkrijk. Renehan stelde vast dat de meeste kankergevallen betrekking hebben op darm, borst- en maagkanker. Hij maakte voor zijn onderzoek gebruik van een computermodel dat werd ontwikkeld door wetenschappers in Zwitserland en Nederland en dat een snelle traceerbaarheid van de band tussen obesitas (zwaarlijvigheid) en kanker mogelijk maakt.

In de afgelopen jaren is er sprake van een duidelijke toename van het verband tussen obesitas (zwaarlijvigheid) en kanker. Het percentage nieuwe kankers dat kon worden gelinkt aan obesitas (zwaarlijvigheid) en kanker lag bij het onderzoek van Renehan namelijk 77% hoger dan bij een gelijkaardig onderzoek dat in 2002 werd gevoerd. Toen bleek slechts 70.000 van de 2,20 miljoen kankers die in Europa werden vastgesteld rechtstreeks te maken hebben met obesitas (zwaarlijvigheid). Wanneer de huidige trend zich verder zet, kan obesitas (zwaarlijvigheid) in de komende 10 jaar de belangrijkste oorzaak van kanker bij vrouwen worden, oorzaak die bovendien te voorkomen valt indien er iets wordt gedaan aan het probleem van de obesitas (zwaarlijvigheid).

Andrew Renehan vermeldt als andere risicofactoren de gekende factoren die steevast aan kanker worden gelinkt: roken, hormonentherapie enzovoort. Het belang van deze factoren zou echter gradueel afnemen, de band tussen obesitas (zwaarlijvigheid) en kanker zou zelfs nog sterker kunnen worden. Renehan geeft daarbij toe dat ook meespeelt dat vrouwen steeds minder roken en minder hormonentherapie volgen.

Waarom de band tussen obesitas (zwaarlijvigheid) en kanker groter is bij vrouwen dan bij mannen, is Renehan niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt mee dat bij mannen heel andere factoren een belangrijke rol spelen bij het krijgen van kanker, zoals bijvoorbeeld stress. Vast staat alleen dat goed op het gewicht letten belangrijk kan zijn bij het voorkomen van kanker.

Zowel de World Health Organization als de International Agency for Research on Cancer waarschuwen regelmatig over de band tussen obesitas (zwaarlijvigheid) en kanker, met een dringende oproep om het lichaamsgewicht in de gaten te houden. Onderzoekers proberen momenteel te meten hoe veel hoger de kansen op kanker liggen bij mensen met een body mass index van meer dan 25. De BMI wordt traditioneel gebruikt om overgewicht te determineren. Vooral in Oost-Europa blijkt obesitas een sterk stijgende trend te vertonen.

Syndicatie