Kinderen met diabetes type 2 zijn moeilijker te behandelen dan volwassenen

Kinderen met diabetes type 2 zijn moeilijker te behandelen dan volwassenen

Zwaarlijvige kinderen lopen groter risico op diabetes type 2

De band tussen diabetes en zwaarlijvigheid of obesitas is al langer duidelijk, maar recente studies hebben over die link meer duidelijkheid verschaft. De resultaten van enkele van die studies verschenen in de New England Journal of Medicine verdienen wel een extra woordje uitleg.

De onderzoekers kregen onder andere geld van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta, want vooral in de Verenigde Staten stijgt het aantal kinderen dat lijkt aan zwaarlijvigheid of obesitas aan een snel tempo. Sinds 1980 is het aantal Amerikaanse kinderen met overgewicht verdrievoudigd.

Kinderen met diabetes type 2 zijn moeilijker te behandelen dan volwassenen, zo luidde één van de conclusies van het onderzoek. Daarbij moet worden gedacht aan de leeftijdscategorie tussen 10 en 17 jaar. De wetenschappers kwamen bovendien tot de vaststelling dat diabetes zich in deze leeftijdsgroep sneller ontwikkelt. De research focuste zich overigens niet toevallig op de jeugd. 

Zwaarlijvige kinderen lopen een groter risico op diabetes type 2, dat wisten we al langer. Nog niet bekend was dat de behandeling moeizamer verloopt dan bij volwassenen. Dat weten we op basis van drie therapieën die aan 700 kinderen werd toegediend.

 In een eerste therapie werd alleen het geneesmiddel metformine oraal gediend, in een tweede therapie in combinatie met Avandia van GlaxoSmithKline en in een derde therapie in combinatie met dieet en lichaamsbeweging. Alle drie de therapieën bleken bij kinderen minder doeltreffend dan bij volwassenen.

Syndicatie