Borstkanker gaat niet altijd gepaard met knobbeltjes in de borst

Borstkanker gaat niet altijd gepaard met knobbeltjes in de borst

Goedaardige knobbeltjes in de borst verschillen niet altijd van kwaadaardige

Over borstkanker doen er heel wat misverstanden de ronde. Borstkanker gaat niet altijd gepaard met knobbeltjes in de borst, zoals veel mensen denken. Goedaardige knobbeltjes in de borst verschillen anderzijds ook niet altijd van kwaadaardige. Uiteraard blijft het erg belangrijk dat knobbeltjes in de borst tijdig bekeken worden, want de kansen op borstkanker zijn natuurlijk altijd aanwezig. In geval van knobbeltjes in de borst zal er in sommige gevallen zelfs een biopsie moeten gebeuren. Er moet absolute zekerheid komen dat er geen sprake is van borstkanker.

Stephen Sener, voormalig president van de American Cancer Society en professor heelkunde aan de University of Southern California's Keck School of Medicine in Los Angeles, is van mening dat niets aan het toeval mag worden overgelaten. Sommige knobbeltjes in de borst worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, maar die zijn op het oog niet te onderscheiden van kwaadaardige knobbeltjes in de borst.

Susan Love, president van de Susan Love Foundation en als professor heelkunde collega van Sener aan de University of California Los Angeles David Geffen School of Medicine, heeft als auteur van Dr. Susan Love's Breast Book heel wat ervaring met het probleem. Zij stelde vast dat sommige borstkankers via mammografie worden vastgesteld alvorens er sprake is van knobbeltjes in de borst die voelbaar zijn. Mammografie is trouwens de meest betrouwbare methode om uitsluitsel te geven over borstkanker.

Jennifer Eng-Wong, oncologe aan Georgetown University's Lombardi Comprehensive Cancer Center in Washington, D.C., is het daar volmondig mee eens. Zij wijst er op dat vrouwen vaak denken dat knobbeltjes in de borst hard en onbeweeglijk zijn wanneer het om borstkanker gaat. Dat is echter een misverstand, want kwaadaardige knobbeltjes in de borst kunnen ook zacht aanvoelen en mobiel zijn. Kwaadaardige en niet-kwaadaardige knobbeltjes in de borst kunnen elkaar dus overlappen.

Love voegt daar nog aan toe dat sommige knobbeltjes in de borst die goedaardig lijken uiteindelijk toch kwaadaardig blijken te zijn. Voor alle zekerheid moet alles wat ongewoon lijkt aan een onderzoek worden onderworpen. Er is inderdaad verwarring met cysten mogelijk, maar alleen een mammografie kan daar definitief uitsluitsel over geven. Tegenwoordig is het om verschillende redenen makkelijker om knobbeltjes in de borst te onderzoeken.

Syndicatie