Antidepressiva op komst die sexleven niet nadelig beïnvloeden

Antidepressiva op komst die sexleven niet nadelig beïnvloeden

Een vervelend neveneffect van heel wat antidepressiva is dat deze medicijnen een nadelige invloed op het sexleven hebben. In de ergste gevallen kunnen de sexuele driften zelfs volledig verdwijnen.
 
Daar zou verandering in kunnen komen met een nieuw antidepressivum dat door Clinical Data wordt ontwikkeld. Het zou al de bedoeling zijn om voor het einde van dit jaar toestemming aan te vragen om het geneesmiddel te commercialiseren.
 
Uit testen blijkt dat vilazodone depressies met twee streepjes op de schaal reduceerde, dit in vergelijking met patiënten die een placebo toegediend kregen. Voorlopig is nog niet duidelijk bij welke doelgroep het medicijn het grootste effect heeft.
 
Biomarkers belangrijk
 
In veel gevallen moet het toedienen van gewone antidepressiva stilgelegd worden wegens het verdwijnen van de sexuele driften en/of het wegvallen van het plezier dat aan sex wordt beleefd.
 
Bij de aanvraag naar goedkeuring van het nieuwe medicijn gaan de biomarkers een belangrijke rol spelen. Een 'biomarker' voor een ziekte is een meetbare factor in het lichaam die verraadt wat er gaande is.