Bestraling bij prostaatkanker in vroeg stadium kan op twee manieren gebeuren

Bestraling bij prostaatkanker in vroeg stadium kan op twee manieren gebeuren

Brachytherapie is veelbelovende nieuwe manier van behandeling

Bestraling bij prostaatkanker in vroeg stadium kan op twee manieren gebeuren. De eerste mogelijkheid is de traditionele manier van bestraling, die meestal externe bestraling wordt genoemd. Daarnaast is ook brachytherapie in opmars, een vorm van behandeling die relatief nieuw is. Brachytherapie is echter veelbelovend wat betreft een alternatieve manier voor de behandeling van prostaatkanker.

IBt Bebig is een Europees bedrijf gespecialiseerd in kankerbehandeling, meer bepaald in brachytherapie. Die therapie komt er eigenlijk op neer dat een implantaat met een kleine hoeveelheid radioactief materiaal in het lichaam wordt aangebracht. Dat implantaat kan verschillende vormen aannemen, naargelang van de plaats in het lichaam waar het implantaat wordt aangebracht. Bedoeling is dat de kankercellen worden vernietigd.

Ten opzichte van andere vormen van kankerbehandeling biedt brachytherapie het voordeel dat het gezond weefsel gespaard blijft. Brachytherapie wordt op de eerste plaats gebruikt in de strijd tegen prostaatkanker, maar deze therapie wordt ook ingezet tegen andere vormen van kanker. Het zal duidelijk zijn dat brachytherapie veel beloften voor de toekomst inhoudt. De bestraling kan bij deze vorm van behandeling ook worden aangebracht door naalden, draden of kleine buisjes (katheders).

Proton beam therapie is anderzijds een vorm van externe bestraling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een staal protonen met een positieve elektrische lading. Het voordeel van deze straal is dat ze rechtstreeks op het doelwit kan gericht worden. Daardoor wordt het omringend, niet aangetast weefsel gespaard blijven. Het nadeel is dat deze vorm van therapie erg duur is en (nog) niet overal kan aangeboden worden. Er zijn echter nog geen bewijzen voorhanden dat protontherapie doeltreffend is dan een standaardbestraling.

Bij moderne bestraling in geval van prostaatkanker wordt vaak gebruik gemaakt van driedimensionele beeldsystemen die voordien de vorm van de tumor hebben vastgelegd. Daardoor wordt het mogelijk om de tumor meer precies aan te pakken dan bij de traditionele manier van bestraling. Bovendien zijn daardoor de kansen kleiner dan andere belangrijke lichaamsdelen zoals de darmen of het urinestelsel. Toch kan ook de traditionele vorm van bestraling gesofisticeerder worden door via wat de intensity-modulated radiation therapy (IMRT) wordt genoemd. IMRT laat eveneens een meer precieze vorm van bestraling toe en voorkomt beschadigingen in de omgeving van de tumor.

 

Syndicatie