Aspirine-kuur ter voorkoming van kanker is niet zonder risico’s

Aspirine-kuur ter voorkoming van kanker is niet zonder risico’s

 Kansen op interne bloedingen kunnen toenemen

 Er is al veel te doen geweest over het effect van aspirine bij het voorkomen van kanker. Een simpel aspirientje zou in sommige gevallen een aantal gevallen van kanker – op de eerste plaats maagkanker kunnen voorkomen. Voorwaarde is dat dit aspirientje jarenlang trouw wordt ingenomen. Sommige wetenschappers waarschuwen echter voor de risico’s verbonden aan de regelmatige inname van aspirine.

 Peter Elwood, epidemioloog aan de Cardiff University en auteur van meer dan 300 researchrapporten, waarschuwt dat aspirine de kansen op interne bloedingen kan doen toenemen. Volgens Elwood is het echter zo dat de risico’s op sterfgevallen niet toenemen, de positieve effecten van aspirine zouden nog altijd groter zijn dan de mogelijk negatieve.

 Elwood is van mening dat de risico’s op bloedingen in maar één op 2.000 of 3.000 gevallen toenemen. Aspirine blokkeert in het menselijk lichaam prostaglandine, dat onder andere verantwoordelijk is voor het samentrekken van bloedvezels en voor ontstekingen. Elwood deed acht onderzoeken over het effect van aspirine op vooral hart- en vaatziekten en zijn bevindingen zijn over het algemeen positief. Zelf neemt hij al jarenlang dagelijks een aspirientje. Naar zijn mening moet iedereen voor zichzelf de voor- en de nadelen van de inname van het medicijn afwegen.